אבלות

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 18/09/16 13:26 טו באלול התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב,

השבוע יצויין חודש לפטירתו של אבי,

1.מותר לנעול אחרי ה-30 נעלים חדשות?יש עניין באם זה עור או לא?

2.קיבלתי תשובות רבות בעניין בגדים חדשים..

האם מותר לרכוש בגדים המיועדים ליום יום ולתת לאחרת לחדשם עבורי?

נדרש תהליך נוסף?(כיבוס הבגד לפני לבישתו).

3.מותר לענוד בשנה זו תכשיטים חדשים?או שגם איתם ניתן באותו אופן שאחרת תחדשם בשבילי?

בשורות טובות וגאולה בקרוב

תשובה

שלום וברכה.
1. מותר אפילו בשלושים אם יש צורך. אין הבדל בין סוגי הנעלים. לכיפור את חייבת בנעלים שאינן של עור, וגם לצורך זה אם אין לך את רשאית לקנות חדש.
2. לגבי לבישת בגדים חדשים: אסור לקנות בגדים חדשים ואסור גם לחדש אותם אפילו קנית אותם לפני האבלות. אמנם אם יש צורך בדבר מותר לחדש ואפילו לקנות. צורך מוגדר כל מה שאת נזקקקת לו וכגון שבגדיך בלויים (לפי מעמדך) שמותר לך לקנות ולחדש. דוגמא נוספת היא שהתקבלת לעבודה הדורשת ממך מדים מסויימים או שהחברה בה את עובדת החליפה את המדים (וכגון שלנהגי אוטובוס מחברות שונות חולצות בצבעים שונים) שהדבר מוגדר צורך ומותר לך לחדש. במקרים אלו יש לתת למישהו אחר שילבשם בערך חצי יום ולאחר מכן מותר לך ללבוש אותם. לאיסטניס היינו אדם שנגעל מחוסר ניקיון מותר גם לכבס את הבגד אחרי שהאחר לבש אותו. איסור זה לא חל על בגדים שלא מברכים עליהם שהחיינו וכגון לבנים למינם (בין של גברים בין של נשים) נעלים, גופיות גרביים וכד'. יש להעיר שההלכה מכירה בכך שבגד הוא צורך לנשים לא רק מבחינה פונקציונאלית, ולכן אם את מרגישה שיש לך צורך בבגד זה וכגון שהחברה שלך החליפה אופנה וכד' מותר לך לקנות חדש ולחדש אותו באופן המוזכר לעיל.
3. כן. מלבד זאת, למרות איסורי האבלות, על האישה להתייפות בפני בעלה במה שלה ולו נראה יפה, ולכן אין להחמיר בדבר כלל ואפילו מיד אחרי השבעה.

מן השמים תנוחמו. תכלה שנה וקללותיה תחל שנה וברכותיה.