אבלות

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 12/09/16 07:27 ט באלול התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב,

אבי ז"ל נפטר שנה שעברה.

*מתי עושים את ההזכרה השנה ב 12 חודש או ב 13 חודש?

*מתי מפסיקים להגיד קדיש?

*לאחר שמפסיקים, אם אין מישהו שיגיד קדיש בתפילה אני יכול להגיד?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

ראשית, אשתתף בצער המשפחה. יהי רצון שמהשמיים תנוחמו בתוך שאר אבלי ציון!

1. המנהג המקובל הוא שמפסיקים לומר קדיש בחודש ה11, כיוון שאיננו רוצים להחשיב חלילה את נפטר כרשעים הנידונים במשך 12 חודשים בגיהנום.

ניתן להמשיך לומר רק "קדיש דרבנן" (קדיש "על ישראל"), ולא קדיש אבלים, כדוגמת הקדיש שלאחר לימוד התורה או בתפילה לאחר פיטום הקטורת וכו'.

2. תאריך האזכרה בשנה הראשונה משתנה בין העדות:
הספרדים - נוהגים לעשות ביום הפטירה, ולא ביום הקבורה.
האשכנזים - נוהגים לעשות ביום הקבורה.

בשנים לאחר מכן, האזכרה תהיה תמיד ביום הפטירה.

3. בשנה מעוברת - סופרים לפי החודשים כדלעיל, קדיש עד 11 חודש, אבלות עד 12 חודשים. אין נוהגים אבלות בחודש ה13.

בברכה

יוגב כהן
הר ברכה