תכשיטים גמישים בשבת

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 23/09/17 21:26 ג בתשרי התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב,

ישנם תכשיטים הניתנים להצרה ולהרחבה על הזרוע\האצבע, בעת שעונדים ומסירים אותם.

האם מותר לענוד תכשיטים מסוג זה בשבת, או שיש בעיה עם שינוי צורת התכשיט?

תודה מראש.

תשובה

שבוע טוב ושנה טובה.

איני מכיר את סוג התכשיטים הנ"ל.

אמנם הכלל הוא שאם הם גמישים כך שמקבלים צורתם ע"י ענידתם על היד וכד', וכשיסירו אותם ישנו שוב צורתם כך שאין בזה קיבעון של הצורה בשום מצב, אין איסור בדבר, ודומה הדבר לבגד צמוד שנמתח על הגוף שאין בו בעיה (בענייני שבת, אולם יש לבדוק היטב מצד דיני צניעות, ואכמ"ל), ואין בזה איסור מתקן מנא, שאין בדבר קיום, שכשסירו את הבגד מיד יחזור לקדמותו, כך שלא נוצרה כאן שום צורה חדשה. במקרים אלו אין איסור בלבישת הבגד או בענידת התכשיט, הגם שצורתם מתעצבת על הגוף, שהרי אין כוונתו לעיצוב צורה, אלא רק לשימוש מותר.

אמנם אם צורת התכשיט מתעצבת מהנחתו על האצבע וכד', ואז היא תישאר כך לזמן מסויים גם לאחר הסרתו מהאצבע , אין לענוד אותו בשבת. גדר הזמן הוא עשרים וארבע שעות ומעלה. לכן אם התכשיט אלסטי אבל יישנה צורתו רק לאחר 24 שעות אין לענוד אותו בשבת, אלא יענוד אותו לפני השבת ויוריד אותו רק לאחר השבת, ובמקרה זה יש להיזהר בנטילת ידיים אם לא רגילים לעשות הכל עם התכשיט, וכגון שמורידים אותו לפני לישת בצק, שאז אין ליטול ידיים כשהתכשיט על היד, וממילא אין לענוד תכשיט זה כלל אפילו מלפני השבת, שהרי יש חיוב לאכול סעודה עם לחם.

שנה טובה.