תיקון לקנאה ולשון הרע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/04/20 07:30 כג בניסן התשפ

שאלה

יש לי חברה מאוד מאוד טובה שאני מאוד מאוד קנאית לה,חברה שלי אחרת והיא דיי התחילו להתיידד וקינאתי.

אז אמרתי לחברה המאוד מאוד טובה דברים רעים על אותה ילדה שהם נכונים עליה אבל רעים. והם הפסיקו לדבר בלי קשר למה שאמרתי וריכלתי.

אבל אני מרגישה מאוד מאוד רע.

מה לעשות?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

את מתארת בדיוק את הקשר ההדוק בין קנאה ולשון הרע ואת הנזק שלהם. זו הסיבה שהתורה כל כך מתנגדת ללשון הרע.

לכאורה לא עשית כלום, רק דברת, אבל את רואה איזה נזק עשית.

את רואה גם כמה קל לפגוע ולהזיק באמצעות הנשק הפשוט הזה: לא צריך להתאמץ. לא צריך לשקר. אפשר אפילו מרחוק, בטלפון, רק למצוא את המילים המתאימות וכבר פגענו ונצחנו...

את כותבת: "והם הפסיקו לדבר בלי קשר למה שאמרתי וריכלתי..." מניין לך? אולי הדברים שאמרת גרמו באופן סמוי להרחיק ביניהן? הרי זו היתה הכוונה שלך!

התורה מחמירה בדרישות שלה אבל גם מדריכה כיצד לתקן ולנקות את המצפון.

את יכולה לעשות תשובה ותיקון על שתי המידות הללו, התשובה מביאה לכפרה ומחיקת עוון.

צריכה להיות הכרה בחטא הקנאה: לזכור שבכל פעם שאת מקנאת - את בבעיה, לא החברות שאת מקנאה בהם. ברגע שאת מרגישה קנאה את חייבת להתחיל לשמור על עצמך - שהקנאה לא תוביל אותך לפעולות מזיקות.

את חייבת גם לעבוד חזק על שמירת הלשון. להגיד לעצמך שהכישלון שקרה לך יהיה 'עמוד אש' שישמור עליך מכאן ולהבא שלא להיכשל עוד בשמירת הלשון.

דרך התשובה על מה שעשית כוללת חמישה צעדים. כאשר תתקדמי בכל הצעדים הללו תוכלי לדעת שתקנת את הקלקול ומצפונך יכול להרגע.

בחמשת הצעדים יש שלשה קלים יותר ושניים קשים יותר. שלשת הקלים יותר:

הכרה בחטא - את הצעד הזה כבר צעדת בכך שאת כותבת: 'אני מרגישה מאוד מאוד רע'

חרטה - גם הצעד הזה עולה מתוך הפניה שלך.

קבלה לעתיד - על כך כתבתי לך, על ההחלטות הברורות שאת חייבת לקבל על עצמך גם בעניין קנאה וגם בשמירת הלשון.

שני הצעדים הקשים דורשים מאמץ גדול מאוד. לכן אפשר להמתין אתם, לחכות שיהיה לך הכוח הנפשי לעשות אותם.

ריצוי - כאן החלק הכי קשה. את צריכה להתנצל בפני החברה שנפגעה ממך.

תיקון לשון הרע - את צריכה לדבר עם החברה שאמרת לה דברים רעים, ולתקן את הדברים הללו. למצוא דרך כיצד להפחית בחומרת הדברים שאמרת - אפשר גם לתקן בכך שתאמרי דברים טובים שירככו את התמונה השלילית.

אם תפעלי בדרך הזאת - האירוע יהיה בבחינת חוויה מכוננת של תיקון שתהפוך את החטא לכוח בונה ומעצב אישיות בריאה וחיובית, בבחינת תשובה מאהבה שהופכת זדונות לזכויות!

בהצלחה!