תחילת היום ביהדות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/02/20 17:52 טו בשבט התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

תמיד תהיתי מדוע תחיל היום ביהדות מתחילה בערב, אבל במקביל התפילה הראשונה ביום היא בכלל תפילת השחרית? הלא אמורה להיות תפילת הערבית התפילה הראשונה של היום?

משול הדבר להתייחסות ליום ה20 לספירת העומר כיום הראשון.

בברכה,

תשובה

שלום וברכה

יש להבחין בין שתי משמעויות של "תחילת היום".

כשאנו מתייחסים להלכה - תחילת היום היא בערב, והתפילה הראשונה היא ערבית. בשל כך, הפעם הראשונה שאנו מזכירים את יום השבת זה בערבית של ליל שבת, וכך בכל החגים. כך שנכון לטעון שההלכה היהודית רואה את הלילה כתחילת היום. חשוב להדגיש כי כל זה נכון במרחבי הארץ, אך במקדש באמת היום מתחיל בבקר.

אבל, מבחינת הפסיכולוגיה האנושית התפילה הראשונה של היום היא בבקר, ועל כן בהיבטים הפסיכולוגיים רואים בשחרית את התפילה הראשונה. למשל, כאשר ההלכה קובעת שאסור לאדם לעשות פעולות שהוא מתכוון לעשות במשך היום לפני התפילה - הכוונה היא כמובן לתפילת שחרית ולא לתפילות אחרות.

כל טוב