תולדות האנושות

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 20/06/21 21:44 י בתמוז התשפא

שאלה

לכבוד הרב שלום וברכה,

יש לי שאלה שקצת מטרידה אותי, אשמח לתשובה מספקת.

איך ייתכן, שעל פי המדע היו מינים של בני אדם עשרות אלפי שנים לפני זמנינו? איך ייתכן שהרבה לפני 5700 ומשהו שנים היו ציוויליזציות ותרבויות? הרי לפי התורה העולם לא קיים אפילו 6000 שנה. ידוע לי שניתן ליישב סתירה של גיל העולם בכך שאומרים שהימים לפני בריאת האדם הראשון לא היו ימים רגילים אלא תקופות ככל הנראה. אבל איך זה מסביר את זה שהיו תרבויות עשרות אלפי שנים לפני זמנינו? שהיו בני אדם?!

אשמח לתשובה מפורטת ומניחה את הדעת!

תשובה

שלום וברכה,

ישנן מספר תשובות בנושא נציין את חלקן:

את התשובה הראשונה שמעתי בשם הרבי מלובביץ': העולם נברא זקן. כלומר, העולם נברא עם שכבות גיאולוגיות וממצאים אשר מעידים על כך שהיו חיים לפני מאות אלפי שנים.

תשובה נוספת מתייחסת לאופן שבו אנו מעריכים מהו גיל הממצאים אותם מצאנו בחפירות הארכיאולוגיות. השיטה בה אנחנו מעריכים את גיל הממצא היא באמצעות שימוש בפחמן-14 (קרא באינטרנט על איך מבצעים זאת) כאשר ישנם מספר מגבלות בבדיקה זו:

א) גבול מדידה מפסיק להיות מדוייק באיזור ה-60,000 שנים אחורה

ב) המדידה יוצאת מנק' הנחה שכמות פחמן 14 זהה בין תקופות ההיסטוריה השונות ולכן אנו יכולים ללמוד ממצבו כעת באטמוספירה על מצבו לפני שנים רבות - הנחה זה כבר הוכחה כלא מדוייקת (עקב שינוי מרמת הקרינה הקוסמית ובשדה המגנטי של כדור הארץ, מצבורי פחמן שהיו חבויים והשתחררו ועוד) ויש לבצע כיול לשם השגת תוצאות מדוייקות יותר - אך גם הן מפסיקות להיות מדוייקות באיזשהו שלב מוקדם ומבוססות על הנחות שאינן בהכרח נכונות.

ג) מניחים שפירוק הפחמן מתרחש באופן קבוע - הנחה זו אינה נכונה בהכרח.

מכל הנ"ל יוצא שגם המדידות לא חד משמעיות כלל וכלל.

תשובה שלישית: מימד הזמן אינו דבר אובייקטיבי. זמן, בכלל, הוא דבר מאוד "נוזלי". כאן אנחנו נכנסים לשני תחומים מעניינים אבל כבדים מידי לתשובה קצרה באינטרנט: מהצד הפילוסופי, הזמן הוא מושג ש"הומצא" על ידי האדם (כפי שיוצא ממשנתו של הפילוסוף עמנואל קאנט ובייחוד לפי הבנתו של רבי שם טוב גפן את משנתו של קאנט) ולכן יכול להיות שבני האדם חוו אותו בצורה שונה במהלך ההסטוריה. ומהצד הפיסי - יכול להיות שהזמן זז באופן שונה (אם אנו רואים בתורת היחסות אפשרויות של תזוזה של הזמן לא באופן אחיד אולי הדבר היה כך בעבר). במילים אחרות, ההנחה שהזמן "זורם" באופן קבוע זקוקה להוכחה.