שם לבת עלמה יעלה שי דוריה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 24/11/21 01:36 כ בכסלו התשפב

שאלה

כבוד הרב שלום

אשמח לדעתך לגבי השמות הבאים לבת:

דוריה, עלמה, יעלה, שי.

איזה מהם עדיף? האם שמות טובים?

תודה רבה

תשובה

לשואלת שלום, ראשית נברככם בברכת מזל טוב, יהי רצון שתזכו לגדלה בנחת ושמחה בקדושה והרווחה לתורה ולמעשים טובים אמן.

השיקול המרכזי בבחירת שם הוא המשמעות. בלשון הקודש, כששואלים אדם "לשם מה אתה עושה כך"? הכוונה היא: לאיזו מטרה. מכאן שיש עניין גדול בבחירת משמעות חיובית לשמו הילד. לכן ראיתי לנכון להרחיב את היריעה במשמעות השמות שציינת.

עלמה (עם ה' בסוף, ובמלרע) פירושו נערה, בחורה צעירה. ואולי איחול בכך שתישאר צעירה ורעננה גם בהמשך החיים. זהו שם מותר, אך כדאי לחשוב גם על שמות נוספים הקרובים אליו- כגון נועה או נעמה.

ככל הידוע לי אין משמעות בלשון הקודש למילה דוריה. אולי מתכוונים לשילוב של דורון ושם ה', שזה מתנה מהאל ואז המשמעות היא חיובית.

יעלה זו נקבת היעל, והיא גם מהווה סמל ליופי וחן בתנ"ך " אַיֶּלֶת אֲהָבִים וְיַעֲלַת חֵן.. בְּאַהֲבָתָהּ תִּשְׁגֶּה תָמִיד" (משלי פרק ה') והמשמעות של השם היא חיובית.

לגבי שי המשמעות ברורה - מתנה. ואמנם יש שנמנעו לקרוא לבנות בשמות המשמשים גם גברים.

אני ממליץ על השם יעל או יעלה. ואפשר לבחור שמות נוספים קרובים כגון נועה, מוריה, נעמי, תהילה.

לסיום, מובא בשם האר"י הקדוש שכל שֵם שקוראים ההורים לילדם אינו במקרה, אלא בורא עולם שָֹם בפיהם את השם. ובמדרש כתוב שהקדוש ברוך הוא מכריז על כל שֵם למעלה, ואביו ואמו קוראים לו למטה. כלומר, בנתינת שם נזרק ניצוץ של רוח הקודש בהורים והוא אינו ניתן באקראי.

(מקורות: שער הגלגולים כג | מכילתא פרשת בא, טז)

ברכה והצלחה!