שם לבת עלוה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 06/01/22 15:54 ד בשבט התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב

אני בהריון ובעזרת השם צריכה להיוולד לנו בת בכורה.

בעלי מאוד רוצה לקרוא לילדה עלוה.

ואני מצאתי שני פסוקים בתנך שמופיע השם הזה.

בראשית פרק לו פסוק מ' - "וְאֵלֶּה שְׁמוֹת אַלּוּפֵי עֵשָׂו לְמִשְׁפְּחֹתָם לִמְקֹמֹתָם בִּשְׁמֹתָם אַלּוּף תִּמְנָע אַלּוּף עַלְוָה אַלּוּף יְתֵת."

ספר הושע פרק י' פסוק ט' - "מִימֵי הַגִּבְעָה חָטָאתָ יִשְׂרָאֵל שָׁם עָמָדוּ לֹא תַשִּׂיגֵם בַּגִּבְעָה מִלְחָמָה עַל בְּנֵי עַלְוָה."

אני רוצה לתת לבתי שם עם משמעות של שמחה, אהבה, תקוה, חיבור לאדמה ושל צמיחה.

בנוסף עלוה זה - העלים על העץ שמסמלים את הבריאות של העץ, הצמחיה שלו וההתקדמות.

אשמח אם תוכל לענות לי על השאלה אם זה שם טוב עבור הילדה שלי.

בברכה

תודה רבה שחר יעל

תשובה

לשואלת שלום, ראשית נברככם בברכת מזל טוב, יהי רצון שתזכו לגדלו בנחת ושמחה בקדושה והרווחה לתורה ולמעשים טובים אמן.

השיקול המרכזי בבחירת שם הוא המשמעות. בלשון הקודש, כששואלים אדם "לשם מה אתה עושה כך"? הכוונה היא: לאיזו מטרה. מכאן שיש עניין גדול בבחירת משמעות חיובית לשמו הילד. לכן ראיתי לנכון להרחיב את היריעה במשמעות השם שציינת

באופן עקרוני למילה עלוה אין משמעות לשונית בלשון המקרא, אולי זו הייתה מילה בשפתו של אדום. בפסוק שהבאת מספר הושע, לדעת רוב המפרשים משמעות המילה עלוה היא עוולה (כמו השוני "לזעווה" - זוועה). לפי זה המשמעות היא שלילית ויש להימנע מכך.

אם ברצונכם לקרוא שם הקשור לחקלאות אפשר לחשוב על השמות הדס, הדסה, נטע וכדומה.

לסיום, מובא בשם האר"י הקדוש שכל שֵם שקוראים ההורים לילדם אינו במקרה, אלא בורא עולם שָֹם בפיהם את השם. ובמדרש כתוב שהקדוש ברוך הוא מכריז על כל שֵם למעלה, ואביו ואמו קוראים לו למטה. כלומר, בנתינת שם נזרק ניצוץ של רוח הקודש בהורים והוא אינו ניתן באקראי.

(מקורות: מסכת אבות פרק ג, יז | שער הגלגולים כג | מכילתא פרשת בא, טז)

ברכה והצלחה!