שכחתי לעשות כפרות בערב יום כיפור

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 19/09/21 09:56 יג בתשרי התשפב

שאלה

שלום הרב

נזכרתי שלא עשיתי כפרות בערב יום כיפור.

האם עוד ניתן לעשות לאחר יום כיפור?

(פעם שמעתי שיש שעשו בהושענא רבא?)

אני אשכנזייה אם זה רלוונטי

תשובה

שלום וברכה,

מנהג כפרות הוא מנהג שלא כל ישראל נהגו אותו. יש אפילו מגדולי ישראל (הרמב"ן והרשב"א) שהתנגדו אליו. אך יש מגדולי ישראל שראו בו מנהג מבורך וטוב.

ובכל אופן, אם את נוהגת כך, ושכחת בטעות בערב יום כיפור, אינך חייבת לעשות אחרי יום כיפור.

ובכל אופן, מופיע בשו"ת שארית שמחה (סוף סימן ח) שמי שלא עשה כפרות בערב יום כיפור, רשאי לעשות את הכפרות גם בהושענא רבה.

וכן כתוב בספר כתר שם טוב חלק ו' (עמוד 224) שכתב, שיש שנהגו לעשות הכפרה בליל הושענה רבה, מנהג זה עודנו שורר בכל מלכות מצרים ואגפיה, וטעמם ונימוקם כיון שביום הו"ר הוא נחשב כיום כפור קטן, והוא יום גמר החתימה, וכמו שאמרו במדרש וכו".

בברכה,