שינוי סכום הכתובה מגבוה לנמוך

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/06/21 08:09 יב בתמוז התשפא

שאלה

שלום הרב,

התחתנתי בגיל צעיר - 20 ובאותה תקופה הייתי להוט להתחתן ופחות חשבתי על ההשלכות של המעשים לטוח הארוך.

כל עניין הכתובה נסגר בין הורי את אשתי לבין הרב שסידר את הקידושין ולי לא היה מושג מכלום.

דקות לפני החופה כשחתמתי על הכתובה ראיתי שהסכום שלה גבוה מאוד, בסביבות 700 אלף ש"ח.

לא היה לי שמץ של כוונה להתחייב לסכום כזה, וודאי לא באותה תקופה בה הייתי חייל עם הכנסה של כמה מאות שקלים בחודש.

אחד מקרובי המשפחה שלי שהיה לצידי אמר לי שמקובל לרשום ניסוח כללי ולא סכום כזה, מתוך הלחץ והמבוכה חתמתי על הסכום.

במשך השנים העניין חזר והכעיס אותי בכל פעם אשר נזכרתי בו.

כיוון שאני מרגיש שהצעדים שעשיתי אז לא היו מרצוני החופשי אלא מתוך לחץ של ההורים והסביבה.

ברור לי שאם הייתי מתחתן כמה שנים מאוחר יותר, מיושב בדעתי, עם מקום ברור יותר בעולם לא הייתי מסכים מעולם לסכום כ" כ מופרך.

בשיחות עם אשתי האהובה הסכמנו שנינו לכתוב כתובה חדשה עם סכום שפוי יותר.

בהבנה של המשמעות במקרה של גירושין ח"ו.

השאלה היא אם יש אפשרות הלכתית, חוקית לעשות דבר כזה?

למיעוט הבנתי, הכתובה הינה מסמך משפטי, הלכתי, שנחתם בין בני הזוג והוא לא חלק מהנישואין ההלכתיים, לכן לכאורה שינוי של חוזה בהסכמת הצדדים לא אמור להוות בעיה. היות ואינו מבטל את הנישואין.

חשבנו אפילו על האופציה להתגרש בידיעה שאשתי תוותר על הכתובה ומיד אחר כך לערוך נישואין עם כתובה ששנינו נערוך בהסכמת כל הצדדים. כך גם נהיה בטוחים שזה סודר גם מול רשם הנישואין ולא רק ביננו.

תשובה

שלום וברכה

ראשית, אני מאחל לכם כי הכתובה תישאר בבוידעם, והפעם הבאה שתזדקקו לה תהיה כאשר ראשון ילדיכם יצטרך אותה כדי להירשם לנישואין.

מצד הדין, בוודאי שניתן לכתוב כתובה חדשה בה יהיה סכום שתסכימו עליו.

צריך כמובן לחשוב מחשבות זוגיות, והאם זה יקדם אתכם או ישיג אתכם לאחור בקשר העמוק והטוב ביניכם.

כל טוב ושמחה