שבת בחו"ל, בשנת שירות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/04/21 16:46 יט בניסן התשפא

שאלה

לאחר סיום הלימודים בשנה הקרובה אני טס לחו"ל לשנת שירות. אנחנו נהיה שלושה חבר'ה בקומונה. החבר'ה שאיתי לא שומרים שבת, וכנראה שבימי שישי/שבת יצאו לבלות במועדונים ויצאו למקומות בילוי וכו'. השאלה שלי היא האם יש לי אופציה לצאת איתם ולבלות או שאצטרך להישאר בדירה ולהעביר את השבת?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

כל אחד וליל השבת שלו.

מי שאינו מבין את קדושת השבת - מתייחס אליה כאל יום חופש ובליל שבת מבלה עד שעה מאוחרת במועדונים.

מי שמבין את קדושת השבת מתרחק מכל מה שיש בו חילול שבת.

אמנם במועדון שמופעל על ידי גויים אין חילול שבת. אבל אנחנו לא נהנים מחילול שבת של גויים. הרי לכאורה אפשר להפעיל טלוויזיה או מחשב (מיום שישי או בעזרת שעון שבת) בתחנות - בחו"ל ולשמוע מוזיקה או לראות סרטים 'ללא חילול שבת'. הדבר אסור מפני שכך נפגעת קדושת השבת. המושג ההלכתי שמבטא זאת הוא: 'עובדין דחול' - כלומר אסור להפוך את השבת ליום חולין.

עם זאת אתה לא חייב להשאר בדירה ולהעביר את השבת. יש בחו"ל קהילות יהודיות ובתי חב"ד בהם מתקיימת פעילות של קודש בשבת. תדאג שהדירה שלכם תהיה במרחק סביר לבית חב"ד או לקהילה יהודית. יהיה לך בית כנסת בשבת, תוכל להתארח אצל משפחות יהודיות בליל שבת. אדרבה - אולי זאת דרך ראויה להראות את קדושת השבת גם לחברים שלך, שלא שומרים שבת.