שבועה

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 15/09/18 23:58 ו בתשרי התשעט

שאלה

לא מזמן סיימתי הטירונות, בטקס ההשבעה התכוונתי להגיד את הנוסח עם הביטוי "מצהיר", אך אינני בטוח האם אמרתי כך בפועל, או שאמרתי בנוסח של שבועה. האם אני צריך התרת נדרים, והאם ההתרה שעושים בראש השנה מספיקה.

תודה רבה

תשובה

שבוע טוב.

למרות שדבר גדול הוא להיות חייל בצה"ל איננו נשבעים, כדי שלא להתחייב בשבועה אם חלילה נתרשל. ואע"פ שאיננו נשבעים אסור בתכלית האיסור להתרשל, שעוסקים אנחנו בדיני נפשות, ולא יאמר האדם הואיל ולא נשבעתי אלא רק הצהרתי יכולני לחפף ולהתרשל במשימתי. אלא יתאמץ מאוד כל זמן שירותו לעשות מלאכתו על הצד הטוב ביותר ובצורה משמעותית ביותר.

לעניין שאלתך.

אכן יש להצהיר כאמור, ואם לא עשית כך, ניתן לסמוך על התרת הנדרים שלפני ראש השנה או כיפור. ראוי להזכיר עניין זה בהתרה, ויאמר אחרי המילים 'או שנשכחו ממני', להוסיף את העניין המיוחד הזה: ובפרט על עניין השבועה בצה"ל שעניתי נשבע,

ולהמשיך:

וכל על כל הנדרים הנוספים ודעו רותי כי רבים הם ואי אפשר לפורטם על כן יהיו נא בעיניכם כאילו הייתי פורט אותם'.

גמר חתימה טובה