שבועה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 09/03/21 23:00 כה באדר התשפא

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב

סליחה שלא שאלתי ברור

האם רק שם א-דני אלהים או גם חנון ועוד

ויקרא פרק ה כ - כא

וַיְדַבֵּר ה' אֶל-משֶׁה לֵּאמר: כא נֶפֶשׁ כִּי תֶחֱטָא וּמָעֲלָה מַעַל בַּה' וְכִחֵשׁ בַּעֲמִיתוֹ בְּפִקָּדוֹן אוֹ-בִתְשׂוּמֶת יָד אוֹ בְגָזֵל אוֹ עָשַׁק אֶת-עֲמִיתוֹ

ספר החינוך מצוה קכט - מצות קרבן אשם ודאי

דיני המצוה, כגון באי זה ענין יתחייב בשבועה זו שיהיה חייב עליה אשם זה ובאי זה ענין יהיה פטור ממנו. ועל אי זה דרך יתחייב אשמות הרבה כמנין חיוב השבועות ועל אי זה לא יתחייב אלא אשם אחד. ויתר פרטיה, מבוארים בכריתות ובשבועות.

יתחייב בשבועה מאיזה משמות ה' ?

תשובה

שלום

הרמב"ם בהלכות שבועות בפרק י"א:

שבועת הדיינין--בין שהייתה של תורה או של דברי סופרים, בין על טענת ודאי בין על טענת ספק--כך היא: הנשבע אוחז ספר תורה בזרועו, והוא עומד; ונשבע בשם או בכינוי, בשבועה או באלה, מפיו או מפי הדיינין. ואין משביעין שבועת הדיינין, אלא בלשון הקודש.

כיצד מפיו: כגון שיאמר הריני נשבע בה' אלוהי ישראל, או הריני נשבע במי ששמו חנון, או במי ששמו רחום, שאין אני חייב לזה כלום; וכן אם אמר, הרי הוא ארור לה' אלוהי ישראל, או ארור למי ששמו חנון, אם יש לזה אצלי כלום.

וכיצד מפי הדיינין: כגון שאמרו לו משביעין אנו אותך בה' אלוהי ישראל, או במי ששמו חנון, שאין לזה בידך כלום, והוא עונה אמן; או שאמרו הרי פלוני בן פלוני ארור לה' אלוהי ישראל, או למי ששמו חנון, אם יש לפלוני אצלו ממון ולא יודה לו, והוא עונה אמן. זו היא שבועת הדיינין.

כל טוב