ראש חודש בחלל

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 30/12/21 16:13 כו בטבת התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני עובר כעת הכשרת אסטרונאוט בארה״ב, ובקרוב אטוס למשלחת לירח.

התייעצתי בנושא הבא בבית הכנסת אך לא קיבלתי תשובה חד-משמעית, ואשמח לקבל תשובה נוספת.

איני יודע כיצד להתייחס לנושא ראש חודש במהלך התקופה שבה אהיה בחלל - הרי לא אוכל לראות את מולד הירח כפי הנראה בכדור הארץ. בנוסף, איך ניתן לדעת את זמני כניסת שבת וצאתה כאשר אני מוקף כוכבים כל העת?

תודה מראש, איתן

תשובה

לשואל שלום,

נושא קיום מצוות בחלל החיצון נידון בשני ספרים שאני מכיר. האחד הוא חיבור של הרב מנחם מנדל כשר בשם "האדם על הירח", והשני של הרב לוי יצחק הלפרין "אם אסק שמים; קיום מצוות בחלל".

בגדול הדעות חלוקות על כל סוגיית זמני היום- מתי שחרית, מתי נכנסת שבת, ועוד. למעשה נראה כי יש למדוד את הזמן על פי עשרים וארבע שעות מרגע השיגור מכדור הארץ (על פי השעה המופיעה בשעון, מהמקום ששוגר), שתים עשרה שעות יום ושתים עשרה שעות לילה. לפי מדידה זו ניתן לקיים את רוב המצוות התלויות בזמן.

לעיון נוסף ראה באתר עולמות

בהצלחה בהכנות ושיגור נעים.