קשרי הרב נריה וחב"ד

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 29/11/18 22:35 כא בכסלו התשעט

שאלה

שלום לכב' הרב ברוך אפרתי שליט"א,

השבוע היה יום הסתלקותו של הרב משה צבי נריה זצ"ל.

ובעקבות מספר כתבות שעיינתי בהם מצד תלמידי הרב נריה ז"צל ומצד חסידי חב"ד שהיה קשר הדוק ביותר ואפילו הרב היה בקשרים מתמידים עם הרבי מלובביץ והתייעץ עמו בהרבה נושאים.

שאלותיי הנם לא רק שאלות שנוגעות לרב נריה זצ"ל אלא גם ממש אליי כדי לדעת את השורשים העמוקים של הציונות הדתית.

א. האם הדברים לגבי קשרי הרב עם הרבי מלובביץ היו באמת כך?

ב. האם ישנו חלק שבו הציונות הדתית מושפעת מעולם החסידות?

ג. מה חשב הראי"ה והרצי"ה על חב"ד והחסידות בכלל?

ד. האם יכול להיות בעצם שהרב נריה זצ"ל הוא היה חסיד חב"ד מובהק שהכניס את מנהגיהם לתוך הישיבות התיכוניות והמזרחי?

תודה רבה

תשובה

שלום

א. כן

ב. מדוייק יותר לנסח כך- חלק מהדמויות בציונות הדתית מושפעות מחב"ד

ג. למדו את משנתם בחיבה, העריכו אותה ואת גדוליה (כביטוי לכך תמונת בעל התניא היתה תלויה בבית), ויחד עם זאת הדגישו שהשפעתה החיובית תלויה בכך שהיא תישאר רק ענף בתורה ולא מרכז התורה (יש על כך כמה פסקאות בשמונה קבצים, ושיחות של הרצי"ה במוצאי שבת). הנסיון לחרוג מכך זכתה לביקורת.

בנוסף, הם חלקו על חלק מהתפיסה הקבלית.

כמו כן הרצי"ה ביקר את מי שלא הכיר במדינתנו כראשית צמיחת גאולתנו.

בסדרי הלימוד, הרצי"ה הדריך להקדים נפש החיים ללימוד התניא.

ד. לא נכון לומר כך. אלא שהיה תלמיד הרב זצ"ל, ולכן העריך ואהב את חב"ד וגדוליה. וגם טרם שהכיר את הרב, התקרב לחב"ד ונהנה מאורם.

והעיקר לראות את יסודות האמת המצויים בכל התנועות, ולהבין את תפקידם במהלך התחיה, מתוך האחדות הכוללת שבתורת ארץ ישראל.

כל טוב