קריאת שמע לפני חצות ואחרי חצות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 28/12/21 15:52 כד בטבת התשפב

שאלה

שבוע טוב ושלום רב

תודה רבה על זמנכם ועזרתכם בהכוונה בעבודת הקודש

קראתי תגובות רבות ועדיין לא הצלחתי להבין במדוייק

בקריאת שמע שעל המיטה, ישנם פסוקים נוספים מלבד "שמע" "וידוי" ו"ברכת המפיל"

השאלה היא:

מה ***בדיוק*** צריך לקרוא לפני חצות אם הולכים לישון אחרי חצות?

כי אני מוצאת עצמי כל פעם מתבלבלת , האם לקרוא רק שמע ו-וידוי? ואת המפיל ויתר הפסוקים קרוב לזמן השינה?

לפיכך אם מדובר ביום טוב אז קוראים רק שמע בלי וידוי? וקרוב לשינה את כל השאר?

בקיצור, מאד מבלבל..

ממש אודה על הבהרה בעניין

תודה רבה רבה

חתימה טובה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואלת שלום,

להלן קיצור ההלכות בנוגע לקריאת שמע על המיטה:

1. ההבדל בין לפני חצות לאחרי חצות הוא בדבר אחד בלבד: האם מזכירים את שם השם ומלכותו (אַתָּה ה', אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם) בברכת המפיל.

לפני חצות קוראים כרגיל כמופיע בסידור. ואם ישנים אחר חצות הלילה, נוסח הברכה: בָּרוּךְ הַמַּפִּיל חֶבְלֵי שֵׁנָה עַל עֵינַי... וממשיכים כסדר הברכה וחותמים: בָּרוּךְ הַמֵּאִיר לָעוֹלָם כֻּלּוֹ בִּכְבוֹדוֹ.

כך הוא מנהג הספרדים (מקור: יחווה דעת ד). ולשיטת האשכנזים תמיד מברכים.

2. עיקר קריאת שמע על המיטה על פי תקנת חכמים זה רק פרשת ‘שמע’ וברכת ‘המפיל’.

שאר המזמורים נוהגים לומר על פי מנהגו של האמורא רבי יהושע בן לוי (כמבואר במסכת שבועות דף טו), שהם מסוגלים להגנה מפני מזיקים וחלומות רעים.

3. גם בשבתות וחגים אפשר לקרוא את הנוסח "הריני מוחל וסולח".

(מקור: ילקוט יוסף דיני ברהמ''ז וברכות עמוד תרסז)

4. את נוסח הוידוי אומרים רק בימים שאומרים בהם וידוי, ולכן אין לאומרו בשבתות וימים טובים.

(ראו משנה ברורה סימן רלט ס"ק ט)

בהצלחה בכל מעשה ידיך.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן