שאל את הרב

קברי צדיקים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 24/03/19 19:01 יז באדר ב'

שאלה

הרה"ק רבי מנחם מנדל ראבין זי"ע ראש כולל "חיבת ירושלים" ובעמ"ח "עיני מנחם" בשנת תרמ"ח כתב בספרו "מסע מרון" שבקבר יתרו ישנו מטבע כף רגל של מרע"ה, והוסיף וכתב ש"הרב הצדיק קדוש האברהם דב מאבריטש זי"ע בעמ"ח "בית עין" כאשר בא אל האבן חיבק ונישק את מדרך הרגל הקדוש הזה, אף מילא אותו בדמע עינו ורחץ אותו בדמעותיו אשר שפך כמים עליו" עכ"ל

ואלו ר' משה ירושלמי שביקר במקום בשנת תקכ"ט כתב שבמטבע כך רגל, הוא של יתרו. וז"ל "כי פעם אחת התרגז יתרו רוגז גדול וקפץ על האבן ברגלו ונסדקה האבן ויתרו דרך על האבן כאיש הדורך הטיה, ונשאר רושם כף רגלו באבן, טפח עומקו, ואורך הרגל חצי אמה, וניכר שזו היתה רגלו השמאלית" עכ"ל

ואילו ר' פתחיה מרגנסבורג שעלה לא"י בתקופת בעלי התוס' (ששני אחיו היו בעלי תוס') כתב שאת כף הרגל -מלאך עשאה. וז"ל "וזו שדרך בה המלאך ונתגעש ארץ ישראל לאחר מות יהושע" עכ"ל

(רעידת אדמה שכתב ר' פתחיה, היא ממדרש רות רבה, וז"ל "לפי שתגעשו ישראל מעשות גמילות חסד ליהושע... ביקש הקב"ה להרעיש את כל העולם כולו על יושביו" (רות רבה פתיחתא ב')

השאלה למרן שליט"א האם בביקורינו במקום כדפסק הרב קניבסקי בספר שאילת רב דף פ"ח, שכדאי להתפלל בקבר יתרו "כמו כל הצדיקים" ראוי להביט במשטח כף הרגל הנ"ל?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

א. כידוע אסורה תפילה בבית תיפלתם, ולכן המקום שם שהוא בעצם מסגד לכל דבר אין ראוי להתפלל שם. עיין בשו"ת דברי יצי"ב (יו"ד סי' מ) שדן על תפילה במערת המכפלה, למרות שאין לדמות את התפילה במערת המכפלה היום שאין זה מסגד כלל, ואפילו באולם יצחק התפילה היא כדי לא לתת להם מדרך רגל, ואילו שם זה מסגד ממש ועוד חייבים לחלוץ נעלים ונראה חלילה כמתפללים במסגד. על כן אין לדמות את הקבר המיוחס ליתרו לקברי צדיקים, ועוד יש להוסיף את דברי האורח חיים (במדבר פ"י) על יתרו, אלא יש לצאת מהמקום של הקבר וללכת למערה צדדית ששם אפשר להתפלל ולומר פרקי תהילים וכפי מסורת קבורת צפורה ויוכבד. המקורות שהובאו בשאלה זו שהתפללו שם, עדיין אינם עדות לימינו שזה ממש בית תפילה שלהם. ולמרות שאין אנו יודעים את עיקרי הדת הדרוזית והאם היא עבודה זרה או לא (עיין רמב"ם שלגבי ישמעאלים פסק שאינם עובדי כוכבים אבל יינם אסור בשתיה, והשאלה האם גם המסגד שלהם מותר להתפלל שם?) על כן ראוי לא להכנס לספקות ולהתפלל במערה או בחדר צדדי ולא במסגד דרוזי ללא נעלים.

ב. אין כל בעיה הלכתית להסתכל במקום מטבע כף הרגל.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ

כתבות נוספות