צניעות

חדשות כיפה הרב דוד לוי 18/11/20 20:54 ב בכסלו התשפא

שאלה

למה נשים צריכות ללבוש חולצה שמכסה את המרפק וחצאית שמכסה את הברך?

הרי זה חלק מהיד, מה יש במרפק שאין בשאר הזרוע או בכף יד? מה לא צנוע בברך או במרפק?

שמעתי פעם שאורך החצאית אמור להיות 10 ס"מ אחרי הברך ויותר קצר מזה (גם 9 ס"מ) זה לא צנוע.

בעיני זה דבר צניעות ובת כיסוי גוף האדם מתחיל מפרשת בראשית, לאחר שהאדם הראשון אכל מעץ הדעת. מאז כולנו חייבים בצניועת הגוףשנמדד בעיקר בפנימיות, ולא עם זה סנטימטר יותר או פחות.

תשובה

שלום וברכה,

את בודאי צודקת שהצניעות נמדדת בפנימיות.

בנוסף לצניעות הפנימית החשובה ביותר, יש גם חובת צניעות של הגוף. האדם, בשונה מבעלי החיים, מכסה את גופו. חובת כיסוי גוף האדם מתחיל מפרשת בראשית, לאחר שהאדם הראשון אכל מעץ הדעת. מאז כולנו חייבים בצניעות ובכיסוי הגוף.

בגדים הם הכבוד של האדם, בהם הוא מכסה את גופו. יוצאים מכלל זה הפנים וכפות הידים שהם צריכים להיות מגולים. בפנים ניכרת אישיות האדם ולכן אין לכסותם.

את שאר האברים בגוף ניתן לחלק לכאלה שחובה לכסות, וכאלה שהכיסוי שלהם הוא רשות.

את החלוקה אין אנו קובעים לפי ראות עיננו אלא לפי קביעה שלו יתברך ושל חכמים.

הקב"ה קבע לנו בתורתו הקדושה עניני צניעות הגוף לדוגמא השיער של אשה, כמפורש בפרשת נשא.

יש הבדלים בין גברים לנשים הנובעים מאופי החיים של כל אחד מהם, וגם ממשמעות הגוף של כל אחד מהם כלפי עצמו וכלפי אחרים.

דוגמא: גבר שצריך להניח תפילין, נקבע שידו יכולה להיות גלויה עד מקום הקיבורת, מקום הנחת התפילין.

שיעור החובה - כמו בכל מצווה יש בהלכה הגדרה כמותית. לדוגמא אם אדם אכל פחות מכזית - אינו מברך ברכת המזון. לנטילת לולב יש גודל מינימלי וכד'.

בשאלתך התייחסת לשיעורים מינמלים אבל באמת הכל צריך להיות מכוסה, ואם יש צורך גדול אז ניתן (ועדיף שלא ) להקל עד לשיעור המינימלי .

בהצלחה

דוד לוי