ציצית

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 11/07/17 21:24 יז בתמוז התשעז

שאלה

היי ,

רציתי לשאול למה קוראים לציצית ציצית ?

מה פירוש השם?

תודה רבה ,

ליאור

תשובה

שלום וברכה.

ציצית הינה דבר המציץ מלשון ציץ. ציץ הבגד הוא החלק הסופי שבבגד. הציצית נתונה על כנף הבגד. מקום זה נקרא בעברית: 'ציצית הכנף'. גם לשערות הראש יש ציצית: 'ויאחזני בציצית ראשי', שזה אוסף השערות הסופיות שבראש.

כיום נקרא כל הבגד על שם הציצית עצמה, שהיא הגדיל (בלשון חז"ל) היינו החוטים הקשורים לבגד, וזאת משום שהיא ההופכת בגד זה להיות בגד מצוות משמעותי ולא סם עוד בגד.

מעבר לנ"ל, משמעות השם ציצי הוא כמו להציץ: הציצית נותנת לנו הצצה טובה יותר לעבודת ה': חז"ל לימדונו שהתכלת דומה לים, שדומה לרקיע, שדומה תח כסר הכבוד, ורצו לסמל לנו שה' מציץ עלינו ומשגיח עלינו בבת עינו, ואכן הלובש ציצית מקיים מצווה גדולה כל הזמן, והוא קשור לקב"ה, וכך כותב בעל ספר חרדים,מחבר פיוט ידיד נפש ועוד, ר' אלעזר אזכרי בשן הזוהר: שהציצית היא חוט חבל שקושר את האדם לרינו של עולם. הקב"ה כל הזמן מציץ עליו. האדם קשור לקב"ה כל הזמן. כאשר קשר הוא טוב זה חוט מקשר. כאשר לא חלילה אז הציצית הופכת למעין רצועה שמלקים בה את החוטא. כלל העניין: הקב"ה מצי עליך ושומר עליך לבא יאונה לך רע, ומשגיח שתמיד תדבק בו ובמצוותיו: דע מה למעלה ממך- עין רואה וכו', 'אשר עינך פקוחות על כל דרכי בני אדם'.

בתפילה שנזכה כולנו לאורו המיוחד של ה' המגיע אלינו מתוך קשר של הרבה אהבה,