פרשיות ק"ש

חדשות כיפה הרב דוד לוי 08/03/21 21:58 כד באדר התשפא

שאלה

שלום וברכה, אני מניח שכנראה יש כבר תשובה לשאלה שלי, אך אני לא הצלחתי למצוא.

בפרשיה הראשונה של קריאת שמע כתוב "וְשִׁנַּנְתָּם לְבָנֶיךָ וְדִבַּרְתָּ בָּם בְּשִׁבְתְּךָ בְּבֵיתֶךָ וּבְלֶכְתְּךָ בַדֶּרֶךְ וּבְשָׁכְבְּךָ וּבְקוּמֶךָ" ואז "וקשרתם לאות...".

מדוע בפרשייה השניה :

1. הסדר הפוך

2. כתוב לימדתם במקום ושיננתם

3. הציווי ברבים במקום ביחיד

מה הסיבה?

תודה רבה ובשורות טובות!

תשובה

שלום לך,

שתי הפרשיות עוסקות בענינים דומים אך שונים

הפרשיה הראשונה ענינה קבלת עול מלכות שמים

הפרשיה השניה ענינה קבלת עול מצוות.

לפי זה יתבררו שאלותיך.

1. בפרשיה הראשונה עוסקים במטרה. הקב"ה הוציא אותנו ממצרים וביחד עם זה נתן לנו חובה ללמד את בנינו . עיין שמות פרק יג. זה חלק מיסוד האמונה שאנו מאמינים ורוצים להביא לכך את ילדינו.

הסדר מתחיל ממך ועובר לתוך הבית ובסוף היציאה החוצה.

בפרשיה השניה, בעשיית המצוות קודם כל האדם ואחר כך ילדיו. גם בצד המעשי הדוגמא האישית היא הבסיס לפני ללמד את בניך.

2. היעד הוא לשנן שהם יהיו משוננים בפי בניו , דהיינו ידעו היטב ויוכלו לענות כאשר הענין ברור וחד. זו מטרה שלא כל אחד יכול להגיע אליה. בפרשיה השניה יש את החובה ללמד - את זה כל אחד יכול וחייב לעשות.

3. בענין האמונה האדם מצווה לעצמו. את המצוות נתן ה' לכולם.

בברכה דוד לוי