פרגולה וסוכות

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 11/07/17 20:40 יז בתמוז התשעז

שאלה

הרב שלום

אני בעז"ה מתכנן לבנות פרגולה בביתי

והרצון הינו לשים פרגולת קני במבוק

ומכאן עולות מספר שאלות

1. הבמבוק מושחל עם חוט ברזל בתוכו (אינו נראה לעין) האם הפרגולה כשרה כסכך?

2. התכנון שיהיה גם כיסוי פלסטיק לפרגולה האם מספיק להסיר רק אותו לפני החג או שיש צורך להרים את כולו, האם במקרה כזה יש לבנות קודם את הדפנות ואז להוריד את הפלסטיק?

3. הבמבוק יהיה מחובר עם מעט ברגים לשלד הפרגולה האם הדבר פוסל את הסכך? האם זה משנה אם אקשור את חלק מהבמבוק עם חוטי פשתן כדי שלא יעוף רגיל ואחבר את הברגים רק בשביל הסערות הרציניות?

תודה ויום טוב

איתי

תשובה

שלום וברכה.

1. יש מכשירים בכגון זה, אולם הדבר הראוי יותר הוא להוציא את חוט הברזל המחבר את הבמבוק, בעיקר משום שכך הוא משמש לקירוי רגיל או למחצלת וכד'. זאת ועוד ישנה מחלוקת בדין מעמיד ומעמיד דמעמיד האם פוסל את הסכך, וכאן חוט הברזל מחבר את כל העצים ובעצם נידון כמעמיד, ולכן ראוי להוציאו. אמת שיש המכשירים מחצלת כזו גם אם לא הוציאו את חוט הברזל ממנה, אולם העיקר להלכה הוא להוציאו, וכך יוצאים ידי חובת כל הדעות.

2. כאשר הסכך עצמו לא נמצא מתחת כיפת השמים ממילא הוא נפסל, ולכן למעשה תצטרך להרים את הסכך שלך לפחות טפח.

3. 3. מאחר שמדובר בחיבור חלקי ולא בכל עץ ועץ, הרי שזה בטל ולא פסל, ועוד שזה לא מעמיד את הסכך, שהרי הוא עומד בפני עצמו גם בלי ההברגה הזו. אמנם מאחר שבכל מקרה תצטרך להרים את הסכך, עצתי שתחבר את העצים עם ברגים, ולפני החג תפרק אותם ותרים את העצים ולאחר החג תשוב לחברם.

כל האמור לעיל הוא לצאת ידי חובת כל השיטות וכל הדעות בהלכה, אולם במקום צורך ניתן להקל להקל בכמה עניינים. אם תרצה פירוט נוסף אשמח לענות לך בהמשך.

בהצלחה רבה