פסילת דיין מלדון.

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/01/22 21:40 טו בשבט התשפב

שאלה

שלום הרב! יש לי שתי שאלות בעניין פסילת דיינים מלדון בעניינו של אדם:

1. מה קורה לנידון לאחר פסילת בית הדין הראשון? איך נקבע איזה בית דין מקבל את האחריות לשפוט אותו?

2. בטור (חו"מ, ז, ט) נאמר שכדי להוכיח שדיין שונא את בעל הדין יש להביא עדים שלא דיבר עימו 3 ימים. זה נכון לגבי "שנאה גמורה", אך מה לגבי "שנאה סתם" שנזכרת ברא"ש (פסקי הרא"ש, סנהדרין, ג, כ"ג) למשל? איך ניתן להוכיח שנאה שכזו?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

א. השאלה לא ברורה. בכל מקום צריך להתמנות מוסד שיפוטי. הדיינים המסוימים מרכיבים את המוסד. אם אחד הדיינים נפסל - המוסד עדיין קיים, וידונו אותו דיינים אחרים.

ב. מדברי הרא"ש נראה כי דיין כזה אמור לפסול את עצמו, לאמור: הוא לא נפסל, כי אין עדות אובייקטיבית על כך שהוא מבקש רעתו, אולם "לכתחילה לא לידנייה", וזאת הוראה לדיין שהוא עצמו יאמר שאין הוא נקי מספיק כדי לשבת בדין זה.

כל טוב