פדיון בן

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 17/01/21 18:01 ד בשבט התשפא

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום

במדבר פרק יח טו

כָּל-פֶּטֶר רֶחֶם לְכָל-בָּשָׂר אֲשֶׁר-יַקְרִיבוּ לַה' בָּאָדָם וּבַבְּהֵמָה יִהְיֶה-לָּךְ אַךְ פָּדה תִפְדֶּה אֵת בְּכוֹר הָאָדָם וְאֵת בְּכוֹר-הַבְּהֵמָה הַטְּמֵאָה תִּפְדֶּה

ספר החינוך מצוה שצב - מצות פדיון בכור אדם (מ)

משרשי המצוה כתבתי מה שידעתי בסדר בא אל פרעה עשה ו' מצוה י"ח (קידוש בכורות בארץ ישראל). מדיני המצוה מה שאמרו זכרונם לברכה בכורות מ"ט ע"א שמצות הפדיון הוא משיש לו שלשים יום ומעלה שיצא מכלל נפל, שנאמר במדבר י"ח, ט"ז, ופדויו מבן חדש (חודש) תפדה. ומצוה זו מוטלת על האב, עבר האב ולא רצה לפדותו מצוה על הבן לפדות עצמו משיגדיל. והפדיון הוא בין בכסף השוה חמש סלעים (סלע זה 384 גרעיני שעורה בינונית שזה בגרמים 19.2 גרם כסף כפול 5 = 96 גרם כסף) בין בשוה כסף מן המטלטלין שגופן ממון

האם אני מחוייב מעיקר הדין לשווי 5 מטבעות שיש עליהם דיוקן או אפילו מטבעות גולם ?

(אשמח למקורות)

תודה ממשה

תשובה

רמב"ם הלכות ביכורים פרק יא הלכה ו

הלכה ו

מצוה זו נוהגת בכל מקום ובכל זמן, ובכמה פודהו בחמש סלעים שנאמר ופדוייו מבן חדש תפדה, בין בכסף בין בשוה כסף מן המטלטלין שגופן ממון כענין השקלים, לפיכך אין פודין בקרקעות ולא בעבדים מפני שהן כקרקעות ולא בשטרות לפי שאין גופן ממון ואם פדהו בהן אינו פדוי.

כמו שאפשר בכל שוה כסף כך אפשר גם במטבעות גולם. לא גרע משווה כסף