פאזל בשבת

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 17/03/21 08:27 ד בניסן התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב.

התחלתי לשמור שבת לפני שבועיים. השבת שתבוא עלינו לטובה זו תהיה השבת השלישית שאשמור בע"ה.

ראיתי מקצת את כל הדיונים על הפאזלים בשבת אך לא הצלחתי למצוא תשובה ברורה.

אגיד את זה כך. אני נוטל תרופות פסיכיאטריות, ההרכבה של הפאזל היא ממש כמו תרפיה בשבילי, זה מרגיע אותי וגם מסייע לי בתקופת זמן זאת לשמור את השבת שכן אני השומר היחידי בביתי ואין לי יותר מדי מה לעשות.

עכשיו קודם כל האם מותר לעשות פאזל בשבת?

שנית, אני מרכיב פאזלים של לפחות 1000 חלקים כל אחד, אין לי כל כוונה למסגר או לתלות אבל מכיוון שאני יושב על כל פאזל לפחות כמה ימים קצת כואב לפרק אותם. יכול להיות שאפרק אותם בעתיד, אולי אמכור אותם. השאלה שלי היא כזאת, כרגע אני לא מפרק אותם אבל שומר אותם על קרטון בערימות אחד על השני. האם עדיין מותר לי לעשות את הפאזל בשבת אם אני אחרי זה שומר אותם בערימה אחד על השני? (כמובן שאין כוונה למסגר או לתלות)

שיהיה בשורות טובות

בתודה,

עמרי.

תשובה

שלום

ראשית הערכה עצומה על הצעד הנפלא שלקחת על עצמך. בעה תזכה להוסיף לעלות מעלה מעלה, ולהתברך ממקור הברכה.

לגבי פאזל כתב בשמירת שבת כהלכתה להחמיר ולא להרכיב בשבת בגלל שזה חיבור קבוע שאינו מתפרק מעצמו. אבל מצד שני יש פוסקים, כמו הרב ליאור שליט"א שמקלים בכך.

לכן במקרה כמו שלך, שיש בהרכבת הפאזלים משום צורך גדול, אתה בהחלט יכול להקל בכך.

רק בשורות טובות ישועות ונחמות

פסח כשר ושמח