עציץ לא נקוב על משטח בטון ללא תקרה בשנת השמיטה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 26/09/21 14:48 כ בתשרי התשפב

שאלה

אשתי נטעה אננס בעציץ לא נקוב (צלחת מתחת לעציץ) שמונח בנוסף על משטח בטון.

דא עקא המקום לא מקורה.

חלק היא נטעה בסוף אלול תשפ"א וחלק בתשרי תשפ"ב.

חשבנו שאם העציץ לא נקוב ועל בטון אין צורך בתקרה.

האם בדיעבד פרי האננס שיצמח בעוד שנה וחצי יהיה מותר באכילה ?

האם תהיה עליו קדושת שביעית ?

האם מותר להשקות ולטפל בו בשנת השמיטה במקום שהוא נמצא (עציץ עם צלחת מתחת על משטח בטון תחת השמים.

ת ו ד ה מ ר א ש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

לאננס אין קדושת שביעית כיוון שילקט בשנת תשפ"ג ובירק הולכים לפי לקיטה ועל כן אין בו קדושת שביעית. גם ספיח אין בו כיוון שהוא דו שנתי. אלא שיש כאן שאלה של הנוטע בשביעית יעקר אבל זה שייך בפירות שיש בהם שנות ערלה וגזרת חכמים, אבל אם אין שנות ערלה אין חובת עקירה. ובייחוד שזה בעציץ שאינו נקוב א"כ הוא מדרבנן בלבד, לכן יש להקל ואפשר לאכלו, אבל בכו"א איסור דרבנן נעשה בו וצריך לעשות

תשובה על כך כדין אדם שעבר על איסור מדברי חכמים. אמנם יש דעות שנעבד אסור בשביעית אבל לדעת הרמב"ם הנעבד מותר ואין בו איסור לכן נראה שבנידון דידן יהיה מותר באכילה אבל צריך לעשות תשובה.

מועדים לשמחה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ