עטלף

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 07/10/18 12:44 כח בתשרי התשעט

שאלה

ברשימת העופות הטמאים בתורה, מוזכר גם העטלף שהינו יונק. למה הוא מוזכר כעוף ולא כיונק?

תשובה

שלום וברכה,

יש טעות נפוצה בימנו בהרבה תחומים שמניחים שההגדרות של התורה חייבות להיות זהות להגדרות המודרניות. הרי איך להגדיר אינו מדע אוביקטיבי אלא מוסכמה אנושית על סמך הקריטריונים הסובייקטיביים שאנו מחשיבים כחשובים ומהותיים להגדרה.

אתן דוגמא- אנו יכולים להגדיר "כסא" כרהיט ואז הוא צריך לבוא באותה קטגוריה של "שולחן" ו"ספריה". אבל- אם נגדיר אותו כמשהו שיושבים עליו, אז גם סוס נכלל בקטגוריה.

בניגוד לחלוקת הטקסונומיה של עולם הטבע המודרנית, התורה אינה מחלקת לפי יונק או נולד מביצה, או אם יש לו נוצות או לא- אלא לפי אם יודע לעוף או לו. היא בעצם אומרת לנו- מבין החיות היודעות לעוף אלו טמאות. הגדרה זו מספיקה להמון שידע לא לאכול עטלף, אפילו שהוא עף.

אגב, בהמשך אותו פרק (ויקרא י"א) התורה מכנה גם חרקים מעופפים כ"שרץ העוף", אפילו שעל פי החלוקה היום הם בכלל יצורים מסוג שונה לגמרי מעופות, מכיוון שהתורה מתייחסת לכל מה שיש לו כנפיים בתור "עוף".