עד 120 שנה

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 07/10/18 17:29 כח בתשרי התשעט

שאלה

אם התורה אמרה "והיו ימיו מאה ועשרים שנה" על האדם בסוף פרשת בראשית, לפני המבול, איך מצאנו לאחר מכן אנשים שחיו יותר מ120 שנה?

תשובה

שלום וברכה,

את הפסוק (בראשית, ו, ג): וַיֹּאמֶר ה' לֹא-יָדוֹן רוּחִי בָאָדָם לְעֹלָם בְּשַׁגַּם הוּא בָשָׂר וְהָיוּ יָמָיו מֵאָה וְעֶשְׂרִים שָׁנָה

מתרגם אונקלוס

וַאֲמַר ה' לָא יִתְקַיַּם דָּרָא בִישָׁא הָדֵין קֳדָמַי לְעֲלָם בְּדִיל דְּאִנּוּן בִּשְֹרָא וְעוֹבָדֵיהוֹן בִּישַׁיָּא אַרְכָא יְהִיבַת לְהוֹן מְאָה וְעַשְֹרִין שְׁנִין אִם יְתוּבוּן: (ויאמר ה': לא יתקיים הדור הרע הזה לפני לעולם...אני נותן להם ארכה של 120 שנה לחזור בתשובה ולא יותר).

כלומר, הפסוק כלל אינו מדבר על חיי האדם הבודד, אלא על הזמן שה' נתן לדור המבול לחזור בתשובה עד שבא המבול.

אמנם היו מפרשים, כמו הרא"ש, שהבינו שזה מדבר על חיי אדם בודד, אבל לשיטתם מפרשים שהכוונה שממוצע חיי האדם לא יישארו בממוצע של 800-900 שנה כמו לפני המבול, אלא יתחילו להתמעט, ולא שבלתי אפשרי שיהיו אנשים בודדים שיעברו גיל זה. אולם, כאמור, לרוב המפרשים, הפסוק כלל לא מדבר על אורך חיי האדם הבודד אלא על דור המבול.