עדות !

חדשות כיפה הרב דוד לוי 20/05/20 09:06 כו באייר התשפ

שאלה

שלום לכבוד מורנו ורבנו.

ידוע הענין שעדות בעינן מעומד

כמו שבויכולו השמים וכו עומדים

ורציתי לדעת האם בעדות כמו ויכולו צריך להגיד אותה בשניים ? ומה הטעם ?

ואם לא הספקתי להגיד בשניים איך אומר אותה ?

והאם יש דין עדות גם ב - ה" מלך ה" מלך שצריך לעמוד ובשניים

וגם לפני מוסף של שבת שאומרים ימלוך ה לעולם גם צריך לעמוד בושניים ?

ואם לא הספקתי עם שנים אז מה הדין ?

תודה לכבוד המלך (מאן מלכי רבנן גיטין סב.)

תשובה

שלום לך,

אמנם עדות בבית הדין היא בשנים (לא ביחד).

מזה התפשט המנהג לומר ויכולו ביחד עם אדם נוסף.

כל זה אינו מחייב.

אמירת ויכולו בתפילה אינה עדות . כמו כן אין עדות בלילה.

לומר בשנים זה מנהג יפה בתנאי שאינו סותר חובות אחרים. לכן מי שאומרים אותו בזמן אמירת קדיש או לפני סיום התפילה - לא טוב עושים שמדברים בתפילה כדי לקיים מנהג טוב שאיננו חובה.

אתה יכול לקרוא פסוקים אלו ביחיד ואתה יכול גם שלא לומר אותם. בכל מקרה בקידוש של ליל שבת תאמר אותם שוב.

גם שם רוב העדות נוהגים לעמוד בזמן הקידוש או לפחות בזמן אמירת 'ויכולו', אבל יש גם עדות שיושבים בזמן אמירת 'ויכולו'.

אמירת הי ימלוך היא חלק מהחזרת ספר התורה להיכל ולא ידוע לי שמישהו חושב שיש בכך עדות.

יש מנהג לעמוד באמצע החזרת הספר במילים 'ה' הוא האלוקים' וגם זאת לא בגלל עדות אלא כיון שזו קבלת עול מלכות שמים

בברכה דוד לוי