עבודה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/10/21 09:56 יג בחשון התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב, לפני כשנה וחצי סגרתי עסק בעקבות הקורונה, סגירת העסק גררה חובות שמלווים אותי עד עכשיו. לא מזמן הציעו לי עבודה שבמסגרתה עליי להתקשר לאנשים מחול (לא יהודים) ולשדל אותם להשקיע השקעות שידוע לי מראש שהולכות ליפול ( 97% מהמקרים כולם מפסידים). השכר מתגמל מאוד ויעזור לי ורציתי לשאול האם יש איזה איסור לעבוד בזה? תודה רבה ושבוע טוב

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אני דן אותך לכף זכות בגלל מצבך הכלכלי הקשה.

לדעתי אין מקום בכלל לשאלה, הדבר אסור ומכוער.

הפניה דווקא ללא יהודים - כשתתגלה, תגרום לחילול ד' נורא!

מצטט לך מתוך מסילת ישרים מידת הנקיות (פרק יא) שים לב שגם לרמות גוי אסור:

ראה נא בענין ההונאה, כמה נקל הוא לאדם להתפתות וליכשל כאשר לכאורה יראה לו שראוי הוא להשתדל ליפות סחורתו בעיני האנשים ולהשתכר ביגיע כפיו, לדבר על לב הקונה למען יתרצה לו, ויאמרו על כל זה, יש זריז ונשכר, ויד חרוצים תעשיר. אמנם אם לא ידקדק וישקול מעשיו הרבה, הנה תחת חטה יצא חוח (איוב, לא): כי יעבור בעון ההונאה אשר הוזהרנו עליה (ויקרא, כה): ולא תונו איש את עמיתו. ואמרו ז"ל (חולין צד): אפילו לרמות את הגוי, אסור, וקרא כתיב (צפניה, ג): שארית ישראל לא יעשו עולה ולא ידברו כזב ולא ימצא בפיהם לשון תרמית. וכן אמרו (בבא מציעא ס): אין מפרכסין את הכלים הישנים שיראו כחדשים. אין מערבים פירות בפירות אפילו חדשים בחדשים, אפילו סאה בדינר. ואפילו יפה דינר וטריסית, לא יערב וימכרם סאה בדינר. כל עושה אלה כל עושה עול (דברים, כה), וקרוי חמשה שמות: עול, שנאוי, משוקץ (מתועב), חרם, תועבה.