עבודה

חדשות כיפה רבני בית הלל 11/12/17 09:49 כג בכסלו התשעח

שאלה

שלום הרב,

אני בדילמה קצת קשה, כרגע עובד בחברת תקשורת דרך חברת קבלן, עובד בממוצע 11/12 שעות ביום בשביל יומית של 250 שקל, אין תנאים, אין ארוחות, אין כלום חוץ ממשכורת ורכב וצמוד, משתדל לתת מעשרות כל חודש, עכשיו יש לי אופציה להיות עצמאי דרך חברת הקבלן ולקנות רכב משלי כלים משל עצמי והכל ולהרוויח נטו בממוצע ביום 800/900 שקל, אבל גם אז אין תנאים אין פנסיה אין כלום אבל אני יכול לתת חומש במקום מעשרות, שזה המטרה שלי בעזרת השם,

ויש לי אופציה לעבוד בחברת תקשורת ללא חברת קבלן עם כל התנאים האפשריים ושעות יותר נוחות וגמישות ורכב צמוד והכל ומשכורת מעט גבוהה יותר ממה שאני מרוויח כרגע,

מקווה שתוכל לייעץ לאן לכוון את עצמי,

תודה.

תשובה

שלום רב,

ציינת שלשה אופציות, אם אני מבין נכון

1 להישאר בחברת קבלן במשכורת של 250 שקל ליום שזה 5000 חודשי.

2 לצאת כעצמאי ב800-900 ליום שזה בערך -18000-16000 חודשי

3 לעבוד בחברת תקשורת בקצת יותר מ250 ביום. + רכב צמוד. נניח 5500-6000 + רכב

כמובן בהחלטה הזאת יש לשקול את הביטחון ושקט הנפשי בעבודה במשרה קבועה מול הסיכון של עבודה כעצמאי. אז אי אפשר לתת מענה כולל לכל אדם, יש כאלו שמעדיפים את השקט של משכורת קבועה ויש כאלו שרוצים להסתכן. אבל בתוך הנתונים שאתה מציין ההבדלים כל כך גדולים שאני אישית אילו הייתי בדילמה שלך לא הייתי מהסס ומנסה את ידי בעבודה כעצמאי המתוגמלת בצורה יפה ואפילו יפה מאוד. לגבי החסרון של רכב העלות של רכב הוא בסביבות 2500-3000 לחודש אז אפילו אם נוריד את זה האופציה השניה נראית כעדיפה בהרבה. לגבי העדר פנסיה יש לגשת לסוכן ביטוח ולפתוח חסכון פנסיוני. יש לזה הטבות מס נדיבות(יש להתייעץ עם רו"ח לגבי נקודה הזאת) אבל אפילו אחרי הפרשות פנסיה ורכב נראה שהאופציה השניה עדיפה בהרבה. כמובן זה בא לידי ביטוי ביכולת לתת צדקה אבל מעבר לכך זה יתן ריווח והרווחה לך ולמשפחתך. אני גם כן מניח שהעבודה בחברת תקשורת תהיה קיים גם אם משום מה התחזית שלך לגבי עבודה כעצמאי קצת ורוודות. אני מניח שגם כן אין כאן בטחון אמיתית ואין הבטחה שימשיכו להעסיק אותך.

אחד מהחסרונות כעבודה כעצמאי זה התנודיות והעובדה שעצמאים אינם זכאים לדמי אבטלה. אז חשוב (חשוב גם לשכירים) לשים קצת בצד לתרחישים אלו. עדיף שיהיה חסכון כ3-6 חודשי משכורת. לדעתי האפשרות שתפתח חוסן כלכלי איתן יותר סביר בעבודה כעצמאי תוך איזון בהוצאות של המשפחה מעבודה כשכיר.

כדאי אפילו לשכירים שיהיה קופה בשביל ההפתעות בחיים.

לסכם- הרבה אנשים נעמדים בפני בעיה של סיכוי להכנסה גבהה לעומת הביטחון שמשכרות קבועה. אין תשובה אחידה לכולם אבל ....

במצב שאתה מתאר הפערים כל כל גדולים שזה לא נשמע בדילמה גדולה.

יש לדאוג בכל מקרה לפנסיה גם בעבודה כעצמאי למרות שהחוק אינו מחייב זאת זה עדיין צעד נבון. בהעדר הביטחון הגמור בהכנסה חודשית יש לדאוג לקופה לכסות על התנודתיות של עבודתך כעצמאי.

כל טוב

דני וולף

הרב דני וולף הוא רב מרבני בית הלל.