סנדק חילוני

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 14/09/21 23:33 ח בתשרי התשפב

שאלה

שלום וברכה לרב,

האם מותר שיהיה סנדק חילוני בברית מילה? בעלי חרדי ואני חוזרת בתשובה ואבא שלי חילוני ואין לו בנים וזה נכד ראשון, ואני הבת הבכורה, אני יודעת שאם משהו אחר יהיה סנדק במקומו הוא נורא ייפגע וייעלב (למרות שלא יגיד כלום) וגם בגלל מצוות כיבוד הורים אני חושבת שצריך לתת לו במיוחד שזה נכד ראשון, הוא מניח תפילין ולא מעשן בשבת ומשתדל במה שיודע שצריך, בעלי פחות רוצה בגלל שהוא לא חרדי, אבל יש לו מידות טובות והוא יהודי טוב, אם באותו יום ניקח אותו למקווה זה מותר שהוא יהיה סנדק?

תשובה

שלום

יש כאן עניין של כיבוד אב, אך המחוייבות הזוגית קודמת מבחינה הלכתית.

יש גם עניין של המנהג החשוב שהסנדק יהיה אדם ירא שמים.

למעשה אין איסור הלכתי שהוא יהיה סנדק אם בעלך יסכים. כאמור מובא באחרונים להשתדל מאד להמנע מזה. אך מצד שני הוא יפגע. על כן יש לנהוג בפקחות.

אם בעלך הסכים, עצתי לכם היא לתת לאביך להיות סנדק. בייחוד שאת מעידה שאינו עושה דברים להכעיס, אלא מכבד את המסורת.

אולם, במשך היותו סנדק, אמרי לבעלך שישים יד מתחת הכרית. ותסבירו לפני כן לאביך, שיש נוהגים כך מבחינה הלכתית, שאבי הבן יאחז בכרית במהלך הברית עצמה.

באופן זה, בעלך הוא הסנדק, ולא רק אביך.

מקווה תמיד טוב, אך יותר חשוב שיתפלל איתכם שחרית או מנחה לפני הברית, שמא יהרהר תשובה בברכת השיבנו או סלח לנו.

מזל טוב