סיאנס

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 19/12/18 18:41 יא בטבת התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב

ברצוני לשאול משהו קראתי הרבה על סיאנס ואני יודעת שאסור ובחיים גם לא עשיתי האם זה אמיתי?

רואים בסרטונים שהכוס נשברת מעצמה ושקיימת אפילו רוחות נקמניות הן יכולות להרוג אנשים?

ואיך הן נמצאות בעולם שלנו האנשים שנפטרו הם בגן עדן לא?

תשובה

שלום וברכה,

לדעתי רצוי להעתיק לכאן את דברי הרמב"ם בהלכות עבודה זרה וחוקות הגויים, פרק י"א, הלכות י"ג-ט"ז

יג)איזהו דורש אל המתים זה המרעיב את עצמו והולך ולן בבית הקברות כדי שיבא מת בחלום ויודיעו מה ששאל עליו ויש אחרים שהם לובשים מלבושים ידועים ואומרים דברים ומקטירין קטרת ידועה וישנים לבדן כדי שיבא מת פלוני ויספר עמו בחלום כללו של דבר כל העושה כדי שיבא המת ויודיעו לוקה שנאמר לא ימצא בך מעביר וגו' ודורש אל המתים.

יד)אסור לשאול בעל אוב או בעל ידעוני שנאמר לא ימצא בך מעביר וגו' ושואל אוב וידעוני נמצאת למד שבעל אוב וידעוני עצמן בסקילה והנשאל בהן באזהרה ומכין אותו מכת מרדות ואם כיון מעשיו ועשה כפי מאמרן לוקה.

ט"ו)המכשף חייב סקילה והוא שעשה מעשה כשפים אבל האוחז את העינים והוא שיראה שעשה והוא לא עשה לוקה מכת מרדות מפני שלאו זה שנאמר במכשף בכלל לא ימצא בך הוא ולאו שניתן לאזהרת מיתת בית דין הוא ואין לוקין עליו שנאמר מכשפה לא תחיה.

ט"ז)ודברים האלו כולן דברי שקר וכזב הן והם שהטעו בהן עובדי כוכבים הקדמונים לגויי הארצות כדי שינהגו אחריהן ואין ראוי לישראל שהם חכמים מחוכמים להמשך בהבלים אלו ולא להעלות על לב שיש תועלת בהן שנאמר כי לא נחש ביעקב ולא קסם בישראל ונאמר כי הגוים האלה אשר אתה יורש אותם אל מעוננים ואל קוסמים ישמעו ואתה לא כן וגו' כל המאמין בדברים האלו וכיוצא בהן ומחשב בלבו שהן אמת ודבר חכמה אבל התורה אסרתן אינן אלא מן הסכלים ומחסרי הדעת... אבל בעלי החכמה ותמימי הדעת ידעו בראיות ברורות שכל אלו הדברים שאסרה תורה אינם דברי חכמה אלא תהו והבל שנמשכו בהן חסרי הדעת ונטשו כל דרכי האמת בגללן ומפני זה אמרה תורה כשהזהירה על כל אלו ההבלים תמים תהיה עם ה' אלהיך.

(עד כאן לשון הרמב"ם)

אם כן ראינו קודם כל שמדובר באיסור חמור. בין לעושה הסיאנס ובין לזה שפועל על פי עצת המת. הרמב"ם גם אומר שעצות אלו אינן עצות אמיתיות ומועילות אלא מזיקות.

בגדול קיימת התופעה, והיא מתוארת במיוחד בשמואל א' פרק כ"ח, אצל בעלת האוב שהעלתה לשאול את רוחו של שמואל. אבל כאמור, זה גם עבירה מהתורה וגם עצות מזיקות ולא אמיתיות.