האם סוסים מגיעים לגן עדן? האם יש להם נשמה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/01/21 02:21 ז בשבט התשפא

שאלה

כבוד הרב שלום,

מגיל 0 אני רוכבת על סוסים ואיבדתי 2 סוסים, תמיד שהייתי קטנה האמנתי שהם בגן עדן עם סבתא שלי זכרונה לברכה. ועכשיו אני הבנתי שאולי הם לא.. אשמח אם תוכל להסביר לי האם סוסים יכולים להגיע לגן עדן והאם יש לסוסים נשמה? תודה

תשובה

שלום לך.

ראשית, תודה רבה שפנית אלינו בשאלה חשובה כל כך. היא מראה על הרגישות שלך לבעלי חיים בכלל ולסוסים בפרט. צר לי לקרוא שאיבדת שני סוסים, שאני מאמין שהייתה לך קרבה רגשית אליהם.

באופן עקרוני, אין לבעלי חיים (וסוסים בכלל) גן עדן או עולם הבא, מכיוון שכל מהותם הוא העולם הזה. זאת אומרת מטרת קיומם בעולם הוא לצורך העולם הזה, והם חיים ופועלים על פי הטבע של העולם הזה ללא בחירה חופשית. בניגוד לבני האדם שיש להם את העולם הבא בגלל שמטרת קיומם הוא כדי להתענג על השם יתברך, והם חיים ופועלים על פי התורה הקדושה שמביאה אותם לאותה התענגות.

ממילא לבני האדם עתיד להיות תחיית המתים, כי לעתיד לבוא החיבור לקב"ה יתבטא גם במציאות עולמנו ולא רק בעולם הבא, ותהיה התמזגות של עולם הבא עם העולם הזה. מה שאין כך לבעלי חיים שאין להם תחיית המתים.

אמנם ייתכן שיהיו נשמות שיתגלגלו (בגלל עוונות קודמים) בבעלי חיים, ואז ממילא יהיה להם עולם הבא כאשר יזכו לתקן את מה שפגמו, אבל אין לנו אפשרות לדעת זאת בראייה חיצונית....

עם זאת, חשוב שתזכרי שקשר רגשי אמיתי נועד לבני אדם בעלי נשמות, שיש להם את היכולת לבחור לאהוב אותך או להיפך, ואילו הקשר עם בעלי החיים הוא טבעי ולא מבחירה (כמו שכלב או חתול אוהבים את בעליהם בגלל האוכל או היחס והפינוק שהם מקבלים, ולא בגלל שהם בחרו לאהוב אותו). ועדיין, ניתוק קשר בין חיה לאדם - הוא קשה. האדם יודע להבחין באופי של בעל החיים שלו, יש ביניהם קירבה רגשית והדדיות, והרבה דברים יפים ועדינים שגורמים לצער אמיתי במצב של אובדן. ולכן הרגשות שאת מרגישה הם טבעיים ונכונים, ואת יכולה למצוא לך דרכים טובות לבטא את הרגשות שלך ולחוות אותם במלואם. למשל: לצייר את הסוסים שלך, לכתוב עליהם שירים או סיפורים, להכין אלבום של התמונות שלך איתם, ועוד. כל אלה יכולים לעזור לך לזכור את החוויות הטובות שלך איתם, ואת בהחלט יכולה גם להתגעגע אליהם לפעמים. אני בטוח שגם הם נהנו מהיחס החם והדואג שלך, ושקיימת בהם את הכתוב "ורחמיו על כל מעשיו". הרחמים והחמלה שלנו כלפי בעלי חיים היא מידה נפלאה, ואשרייך שזכית לקיים אותה באופן כל כך מסור ואוהב.

את צריכה לדעת שבעלי החיים שגידלת בחייך עדיין נמצאים בזיכרונות שלך, וייתכן שהם עזרו לך בתקופות מסוימות בחיים, ואת צריכה בעיקר לשמוח על קיומם, כי הבורא יתברך ברא עולם עשיר ומגוון לטובתנו. ועל מתנות יפות צריך להודות להשם, גם אם הן זמניות....

בהצלחה, ושלא תדעי צער. ואם תרצי לשתף ולספר לנו עוד - אנחנו כאן, גם בווטסאפ ובמוקד הטלפוני.

אבי