משחק כדורגל בשבת

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 12/02/20 12:08 יז בשבט התשפ

שאלה

שלום,

אני רוצה ללכת למשחק כדורגל החל בשבת בחו"ל ורציתי לדעת אם זה אפשרי במידה ואני 'תולה' את כרטיס הנייר על שרשרת שאני עונדת (על מנת שלא יהיה טלטול) וכן נמנעת מלתקף את הכרטיס בעצמי.

אני מודעת לכך שצפייה במשחק כאמור אינה מתאימה לרוח השבת אך ברצוני לדעת האם יש איסור מוחלט או שמא יש היתר לדבר בתנאים מסוימים.

קראתי תשובה של רב מוכר לפיה הדבר מותר (אך לא מתאים לרוח השבת), אלא שנראה כי התשובה הזו התייחסה למשחק המתקיים בישראל ולא בחו"ל.

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

השאלה ההלכתית ללא קשר לאווירת השבת וכו' תתמקד בשני נושאים:

א. דין טלטול מחוץ לרשות היחיד או מחוץ לעירוב (שבחו"ל ברוב המקומות אינו קיים)

ב. טלטול מוקצה

לגבי השאלה הראשונה ישנו דיון דומה לגבי טלטול מפתח התלוי בשרשרת סביב הצוואר. המקילים רוצים לטעון שהמפתח סוג של תכשיט ולכן דינו כדין תליון שמותר לטלטל ברחוב. אולם מנגד רוב הפוסקים סבורים שאין דין המפתח כתליון, כי כוונת העונד בבירור לצורך פתיחת דלתות ושערים, ולא לשם תכשיט, והראיה שאין רגילים בדרך כלל לענוד מפתחות לשם תכשיט (והעושים כן בטלה דעתם לגבי רוב בני אדם).

מכאן אפשר להסיק שכל שכן כרטיס לא יוכל להיחשב כתכשיט ואין לטלטלו בצורה זו ברחוב ללא עירוב.

גם לגבי השאלה השנייה דין הכרטיס לענ"ד מוקצה, כי אינני מכיר פוסקים שיתירו להשתמש בו בשבת ולצפות במשחק כדורגל בשבת, ולו מפאת אווירת השבת, וממילא דינו כמוקצה.

בברכה רבה,

ירון אנגלמאייר