מציאת שטר של מאתים שח בין הפרות בבסטה בשוק

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 09/06/22 15:08 י בסיון התשפב

שאלה

שלום וברכה

יום שישי קניתי אפרסקים בשוק בין האפרסקים שהיו על הבסטה מצאתי מאתיים שח האם אני צריך לתת את הכסף לבעל הבסטה או לא ואם אפשר לתת לי מקורות לפסק בכדי שאלמד את הדין היטב

בברכה

תשובה

לשואל שלום,

המציאה שייכת לך ואין אתה צריך לתת אותה לבעל הבאסטה.

הרחבה: זו מציאה ללא סימן. וכך פסק הרמב"ם פרק טז מהלכות גזילה:

מצא מעות בחנות השולחני--בין כיסא לשולחני, הרי אלו של שולחני. מצאן על הכיסא לפני השולחני--אפילו היו צרורין ומונחין על השולחן, הרי אלו של מוצאן.

יש מחלוקת האם השו"ע פסק כמותו גם עם סימן, אבל בנידון השאלה ברור שאין סימן וכך הדין.

ושם בפת"ש:

"בזמנינו שדרך להניח על התיבה, וכן דרך להניח העודף על התיבה, ומצא שם מעות, אפשר דלכולי עלמא דינו כמחוץ לתיבה"... ובלאו הכי יש לדון בזה ובכל כיוצא בזה לפי המציאות השכיחה בכל דבר ודבר".