מפטיר והפטרה בפרשת משפטים, ר"ח ושקלים

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 17/12/20 15:54 ב בטבת התשפא

שאלה

שלום וברכה,

אני מסייע לנער להתכונן לקריאת בר המצווה שלו, אבל מתקשה להבין בעצמי מה יהיו הקריאה, המפטיר וההפטרה (נוסח התפילה ספרדי). מדובר בשבת פרשת משפטים שהשנה היא גם ר"ח אדר וגם פרשת שקלים. ידוע כי במצב כזה מוציאים שלושה ספרי תורה, כאשר קוראים לפי הסדר את פרשות משפטים, ר"ח ושקלים, אך לא ברור לי מה מבין כל אלה הוא המפטיר: האם פרשת ר"ח או שקלים? האם עולים שבעה בפרשת השבוע ועוד אחד לר"ח ועוד אחד למפטיר?

גם בנוגע להפטרה הדבר לא ברור לי לגמרי: למרות שזו שבת ר"ח, ההפטרה היא הפטרת שקלים בספר מלכים. לפי הזכור לי, במקרה ולא מפטירים את הפטרת ר"ח, נהוג להוסיף פסוק ראשון ואחרון של ההפטרה ("ההשמים כסאי") כדי להזכיר שזה הוא ר"ח. האם אכן יש להוסיף את הפסוקים במקרה הזה?

עניין הקריאה וההפטרה במקרה הזה די מבלבלים, ואשמח להבין איך זה מתבצע (נוסח ספרדי, כאמור).

תודה.

תשובה

שלום וברכה,

כאשר ר"ח אדר חל בשבת, מוציאים 3 ספרי תורה.

בספר הראשון- קוראים 6 עולים את פרשת השבוע. (במקום צורך אפשר לעלות יותר מ6, ואז גם אומרים קדיש בסוף הפרשה)

בספר השני- קוראים עליית שביעי (משלים), בפרשת ראש חודש מ"ביום השבת" וכו' .(ואומרים קדיש)

בספר השלישי - עולה המפטיר, וקורא את פרשת שקלים (בכי תשא). (ואומרים קדיש)

הפטרה - קוראים של פרשת שקלים "ויכרות יהוידע" ומוסיפים בסוף, פסוק ראשון ופסוק אחרון של הפטרת ראש חודש, "השמיים כסאי")

ברכה והצלחה