מנהגי תפילה

חדשות כיפה רבני בית הלל 14/05/18 14:13 כט באייר התשעח

שאלה

1)מה הנימוק לכך, שבנוסח אשכנז, בחו"ל, לא אומרים "מוריד הטל"?

2) האם אנחנו יודעים מיקומו של בקעת בית חורתן המוזכר במסכתות תענית וסוכה?

שבת שלום!

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה.

הגמרא במסכת תענית ג. אומרת: "תנא: בטל וברוחות לא חייבו חכמים להזכיר, ואם בא להזכיר - מזכיר. מאי טעמא? - אמר רבי חנינא: לפי שאין נעצרין." כנראה, חייבים להזכיר גשם בחורף כי לפעמים יש גשם ולפעמים אין. בניגוד לזה, תמיד יש טל ולכן אין חיוב להזכיר אותו. בשולחן ערוך, הרמ"א (מופיע למטה) מזכיר מנהג בני אשכנז לא לומר מוריד הטל.

שולחן ערוך אורח חיים סימן קיד סעיף ג

אם אמר משיב הרוח (בימות החמה), או לא אמרו בימות הגשמים, אין מחזירין אותו; וכן בטל, אם הזכירו בימות הגשמים, לא הזכירו בימות החמה, אין מחזירין אותו. הגה: ואנו בני אשכנז לא מזכירין טל, לא בימות החמה (יד) ולא בימות הגשמים, רק אומרים בימות החמה ורב להושיע מכלכל חיים וכו' (טור).

ביחס לשאלה השנייה, למיטב ידיעתי, אין אנו יודעים בדיוק איפה זה. מצאתי דיון באינטרנט: http://tora-numbers.blogspot.co.il/2013/04/blog-post_2.html

שבוע טוב,יצחק בלאו

התשובה התקבלה מהרב יצחק בלאו, רב מרבני בית הלל.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן