קדושת קרנות המזבח

חדשות כיפה חברים מקשיבים 12/08/22 02:50 טו באב התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב

יש לי שאלה בספר מלכים א' מדוע למזבח היו קרנות חוץ מזה ששימשו להתזת הדם ולמה מי שנגע בהם ניצל ולא נגיד מי שנוגע בחלק המרכזי ניצל?

(כמו יואב למרות שלאחר מכן נהרג..)-ומדוע נהרג? הוא הרג את אבנר הרי הוא הרג אותו בצדק כי הרג את עשהאל והוא נחשב כגואל הדם?

ובנוסף הוא הרג את עמשא גם סוג של בצדק הרי עמשא היה צריך למות! הוא מרד בדוד ועוד יותר מזה היה שר הצבא של אבשלום!

תודה רבה כבוד הרב.

תשובה

שלום לך,

השאלות שלך הן מדהימות ומאוד כיף לראות מישהו שבאמת לומד תנ"ך ושואל את השאלות הנוקבות.

כי לענות צריך לחלק את הדברים לשני רבדים – הרובד הכללי והרובד הפרטי.

כלל קרנות המזבח

קרנות המזבח זה לא רק ענין של שימוש פיזי, ואולי יותר זה – זה דווקא בגלל השימוש הפיזי.

מה זה אומר?

קרנות המזבח הן המקומות שאפשר לעגל בהן פינה ודווקא מי שמחזיק בזה ולא מעגל פינות הוא אדם שנאמן במובן העמוק של המילה.

מי שלא מחזיק בקרנות המזבח, באופן הסימבולי, אין לו קרנות מזבח כיון שהכל מעוגל.

זה כלל שהוא חשוב לכולם לזכור – לא לעגל פינות ובהחלט לכבד את הכל.

מנגד, זה גם מעיד על קדושת הפינות הללו.

אם נדגים את זה על משהו שחר שלי אמר לי אז זה יהיה על תפילת ותיקין.

הוא היה מתפלל ותיקין בקביעות במשך שנתיים, הוא אמר שביום שהוא איפשר לעצמו לאחר בכמה דקות היה התחילה של הסוף מבחינת חוסר ההמשכיות הגעה שלו למנין.

מדוע יואב מת?

בפשטות, אפשר לתלות את זה במציאות של צדיק גוזר והקב"ה מקיים כי דוד המלך ציווה על בנו, שלמה המלך, להרוג את יואב.

הגם שאפשר להצדיק את מעשיו של יואב, בסופו של יום הוא היה מורד במלכות כשהצטרף לאדניהו, אך בעיני אולי חלק ממה שמבטא את מעשיו, ודאי כשהצטרף לאדניהו, זה השימוש בקרנות המזבח מתוך מחשבה שככה לא יהרגו אותו.

המיקוד בסיפור הזה עבר מתלות החיובית בחוק, בהיררכיה, בחוסר עיגול הפינות והמשמעת, לאדם ואילו קרנות המזבח והקודש משרתים אותו.

במובן מסוים אירוני לראות את זה על מצביא צבאי שמכיר בחשיבות של הסדר הנכון, ויחד עם זאת – זה מה שקרה.

אפשר להיכנס עוד לדברי חז"ל כדי לתת תשובה יותר מעמיקה, אבל זה זו תשובה פשוטה בהקשר לשאלה הכללית שלך

יישר כח גדול על השאלה ואם תרצה להעמיק אפשר לשלוח עוד שאלות.

בהצלחה רבה,

נתנאל