מי נתן את השמות לפרשות השבוע

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 12/04/22 10:02 יא בניסן התשפב

שאלה

כבוד הרב

ברצוני לברר מי נתן /מי נתנו שמות לפרשות השבוע.אני יודע שבזמנו בתקופת הגאונים נקבע שיקראו את כול התורה בארץ ישראל בשנה אחת.

יש מקומות שנזכר שיש פרשת בלעם ויש מקומות שנזכר פרשת בלק.

ברצוני לברר מי נתן /מי נתנו את השמות של פרשת השבוע.

בברכת חורף בריא

ופורים שמח

תשובה

ב"ה

שלום.

בדרך כלל שמות הפרשות נקבעו על פי המילה או המילים הראשונות של הפרשה.

מקובל שמנהג זה נוסד בתקופת האמוראים והתקבע בתקופת הגאונים.

לעיתים משתמשים במילה הראשונה ולעיתים בשניה ולעיתים בשלישית כגון אלה תולדות נוח- פרשת נוח

אלה תולדות יצחק - פרשת תולדות .

ויש גם חלוקות פנימיות של תתי פרשות פרשת בלעם או פרשת ויהי בנסוע הארון או פרשת האזינו שנקראת פרשת שירה ועוד.

ובידוע הוא שכל שם של פרשה או שם של תת פרשה יש בו עינינים וסדות כמוסים.

ומעין זה כתב הגר"א שכל 5 חומשי התורה כוללים בספר בראשית וכל ספר בראשית נכלל בפרשת בראשית וכל פרשת בראשית נכללת בפסוק הראשון של הפרשה וכל הפסוק הראשון של הפרשה נכלל במילה הראשונה והמילה הראשונה נכללת באות הראשונה של הפסוק.

ראה נא כמה עוצמה וסודות יש באות הראשונה של התורה. על אחת כמה וכמה במילה אחת של התורה. ושם של דבר מבטא את מהותו של הדבר.

ושם של פרשה מבטא את מהותה של הפרשה והפרשנים עמלו להסביר את שם הפרשות ובנוי על כך במשך הדורות פרשנות ענפה מעניינת ויפה.

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.