מי אמר שלא תהיה עוד גלות?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 18/01/22 02:23 טז בשבט התשפב

שאלה

רבי עקיבא חשב שבר כוכבא הוא משיח, נכון? היתה תקופה אפילו שבר כוכבא ניצח וזה נראה שבאמת מתחילה הגאולה.

אבל רבי עקיבא טעה.

אולי גם אנחנו טועים? אולי המדינה הזו בכלל לא אתחלתא דגאולה? אולי אפילו זו היתה יכולה להיות הגאולה, אבל איכשהו לא היינו זכאים, ועכשיו המדינה הזו מתפרקת. ואז זו תהיה התחלה של עוד גלות, ולא של גאולה. האם אנחנו יכולים להיות בטוחים שאנחנו לא טועים כמו רבי עקיבא בזמנו?

תשובה

לשואל שלום,

ישנם מקורות רבים על כך שגאולה שלישית - אין לה הפסק.

לדוגמא:

"כל תשועות שעברו נקראו על שם נקבה, כשם שהנקבה יולדת כך תשועות שעברו יש אחריהן שעבוד. אבל תשועה הבאה לעתיד לבוא נקראת על שם זכר, כשם שאין זכר יולד, כעניין שנאמר "שאלו נא וראו אם יולד זכר" וגו' (ירמיה ל, ו), כך תשועה העתידה לבוא אין אחריה שעבוד".

ואמנם, מי אמר שזו הגאולה השלישית? הרי גם בר כוכבא יכל לקרוא את המדרשים הללו ולהסיק שאין שיעבוד אחרי ניצחונותיו.

יש כמה הבדלים בינינו לבין בר כוכבא:

א. יש לנו מדינה ריבונית משגשגת. לבר כוכבא לא היה אפילו קרוב לזה.

ב. לא התרחש קיבוץ גלויות בזמן בר כוכבא.

ג. אני לא הסטוריון, אבל מצד התורה צריך להבין שבר כוכבא לא הותיר רושם אמיתי בספרות היהודית.

ד. לא היה לו שלטון בגדר של מלכות, אלא בגדר של מצביא מצליח.

ובכל זאת השאלה שלך במקומה עומדת, והיא בעצם כפולה:

א. על איזה שלב בגאולה נאמרו המדרשים שאין שעבוד נוסף. האם בסופה של הגאולה? או אולי כבר אחרי אמצעה?

ב. באיזה שלב של הגאולה אנחנו נמצאים והאם כבר עברנו את נק' האל-חזור.

אין לי תשובה ודאית לשאלתך. האם אני בטוח שאנחנו באתחלתא דגאולה? אין לי ספק. גאולה זה מדינה ריבונית וקיבוץ גלויות ואנחנו נמצאים בעיצומה. האם יש לי ודאות שאין מצב שנחזור אחורה? התשובה היא לא, אין ודאות.

ובכל זאת, אין כמעט השלכה של השאלה הזאת למעשה משום שאנחנו מצווים להקים מלכות יהודית בארץ ישראל, וזה המצב שלנו כעת. עלינו להמשיך ולכונן מלכות שתרים את קרנה של התורה וכו', כי זאת קודם כל מצווה. גם אם זו גזירה א-להית שלא תשתנה ולא תחזור אחורה, מוטלת עלינו החובה לדאוג לזה שהיא תמשיך להתקיים ותתקדם ברוחניות.

אגב, לקריאה נוספת: היה פולמוס בנושא על גבי גיליונות 'המעיין' (כתב עת תורני מצויין) וכתב העת של צהר, לפני כעשר שנים. (חפשי "גאולה שלישית ספריית אסיף" אם תרצי להרחיב).