מה נחשב "מחטיא הרבים" בהלכות שבת?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 10/08/22 01:52 יג באב התשפב

שאלה

שלום לכם..

ברצוני לשאול שאלה..

אומרים שמחטיאי הרבים אין מספקים בידם לעשות תשובה..

האם, למשל, בעלים של חברה שמוכרת קינוחים.. שמשתמשים בהם בד"כ בשבת..

ומוכרת אריזה שנדיר מאוד לפותחה ללא קריאת אותיות וגם כשמנסים לא תמיד הולך..

האם זה נחשב להחטיא את הרבים? או שמה אין הדבר כן?

יש לציין שזה כאלו חטיפים, שתכלס אין דרך לפתוח אותם לפני שבת, כי זה שומר על קור ומבנה המוצר..

האם על האדם הפרטי שקונה לשמור על עצמו? או שיש כאן עניין של לפני עיוור לא תתן מכשול?

תשובה

שלום.

השאלה הזו קשורה באחת מהלכות שבת בענין מחיקת אותיות , אמנם היא בעיקר נוגעת בשאלה מוסרית של הכשלת הרבים.

מה זה בעצם מכשיל את הרבים?

בעיני, מי שמכשיל את הרבים הוא מי שגונב את האפשרות של הרבים לבחור.

זה יכול להיות חלילה אם מישהו משווק משהו ככשר, כשבעצם זה לא.

זה גם יכול להיות מי שבאופן כריזמטי משכנע את הציבור לעשות דבר אסור באופן שהציבור כבר לא מבין את הבחירה שיש לו.

כאן, במקרה שהזכרת, אני לא חושב שזה מישהו שמחטיא את הרבים כיון שאין חיוב להשתמש בזה בשבת (כיון שזה קינוח, ואין חובה שזה יהיה דווקא קינוח זה), וזה לא מחייב שיקרעו את האותיות.

אמת, אם הייתי יודע במה מדובר היה יותר קל לכתוב את זה אבל ככה עולה מהתשובה.

לכן, לא מחייב כאן שיש החטאה של הרבים – אבל בהחלט יש צורך בזהירות הן מצד היצרן והן מצד הצרכן.

אם תרצו לכתוב בתגובה במה בדיוק מדובר נשתדל לעזור יותר.

בהערכה גדולה על השאלה המדהימה,

נתנאל