מה הקטע של התפילה? אני לא מתחברת בכלל...

חדשות כיפה חברים מקשיבים 05/11/20 20:58 יח בחשון התשפא

שאלה

הי,

אני לא מאמינה שאני עושה את זה אבל יש לי התלבטות ממש מעצבנת. אז אני לייטית וכעיקרון אוהבת את הדת וטוב לי להיות דתייה והאמונה חשובה לי. אבל יש לי קושי ממשי עם תפילות.

השירים זה נחמד והכל, אבל אחרי חמש דקות אני משתעממת למוות. הקונספט חביב ואני מבינה את המשמעויות, אבל בכנות כשניסיתי ללמוד על תפילות זה הרגיש לי כאילו אני לומדת על מנהגי הדרוזים- מאחורי המחיצה שומעים מלמולים ושירים מדי פעם, אפילו לא היה לי מושג שהפטרה זה נפרד מהפרשה!

אני שוקלת ברצינות להפוך למסורתית ולצאת מהדת כי אני פשוט לא מצליחה לראות עולם שאני מצליחה בו לשבת בתפילות.

החוויה החיובית היחידה שהייתה לי זה בבני עקיבא. נכון שרמת החזנות והכל הייתה די פח, אבל הגעתי לשם מרצוני החופשי (לכל בני עקיבא. מימי לא נכנסתי לתפילה בלבד בלי איומים מאחורה או כי היה צריך מטעם מסגרת) והמחיצה הייתה דקה מאוד והצלחתי לראות איך, למשל, מגביהים. הגעתי לגובה של המחיצה בגיל 14 וזאת הייתה הפעם הראשונה בחיי שלמדתי שלא מקרבים את היד למחיצה סתם כי ככה כתוב בסידור. התחברתי לשירים שחזרו על עצמם ולא השתעממתי יותר מדי כי התפילה הייתה קצרה.

בקיצור אשמח לעצה! אני לא מסוגלת להתפלל.

תשובה

גליה היקרה!

מה שלומך?

קודם כל חשוב לי להגיד לך כל הכבוד על זה שאת באה, שואלת ומבררת.

שתדעי לך, שגם אם את לא מרגישה את זה, אני מאמינה שזה שבאת ושאלת זה אומר שהנושא הזה יושב אצליך עמוק בלב, ושהוא חשוב לך ושאת רוצה להיות מחוברת אליו.

כתבת "אני לא מאמינה שאני בכלל עושה את זה". אז יישר כוח על האומץ! שתדעי לך שזה באמת מעיד עלייך המון.

אפשר לחלק את העולם ל-2 סוגים: אנשים שיושבים מהצד ובוהים בעולם כמו סרט, (הם מקסימום אוכלים פופקורן) ואנשים שבוחרים להיות שחקנים בסרט הזה. אנשים שבוחרים לעשות, לשאול, לברר, לדייק.

בזה שאת באה ושואלת שאלה, את בוחרת להיות מהסוג השני, ותמשיכי לעשות את זה! בטח בגיל שלך, ובכלל, כל החיים.

אני רוצה לשתף אותך שתפילה זה אחת המצוות שלי באופן אישי הכי קשות.

קשה לי להתרכז בתפילה, ועוד לפני להתרכז, קשה לי עצם המעמד של התפילה.

אני עושה את זה כי אני מאמינה שזה נכון, וזה חשוב לי, אבל אני מבינה את הקושי שלך לגמרי!

אנסה לתת כמה כיוונים שיוכלו אולי לעזור.

הקב"ה בחסדיו וברחמיו ברא אותנו בעולם כל כך מפותח, מלא ועשיר, מלא בצבעים ובגוונים.

הוא נתן לנו גם 613 מצוות שמנחות אותנו כיצד לנהוג ולפעול בעולם הזה בצורה הכי מדוייקת.

נוסף על כך, המצוות הן הצינור שלנו להיות מחוברים אליו. זו, בקצרה ממש, המהות של המצוות.

הרבה עמים מאמינים שיש אל שברא את העולם, אבל רבים מהם גם מאמינים שהוא ברא אותו, "זרק" בו יצורים והלך. אין לו יותר קשר עם העולם שברא.

אצלינו בעמ"י, זה לא כך. עמ"י מאמין שהקב"ה שברא את העולם נשאר בקשר רציף, יומיומי, בכל דקה ודקה, עם העולם שברא, ובפרט - איתנו, בני האדם. המצוות הן הצינור שמחבר אותנו אליו. דרכן הוא מדבר איתנו, ודרכן אנחנו מדברים איתו.

ואותו הקב"ה שברא אותנו, ויודע מה טוב לנו ולכן נתן לנו מצוות, אותו הקב"ה יודע גם שאנחנו בני אדם ושקשה לנו!

הוא מאמין בנו שיש בנו כוחות. אבל הוא לגמרי יודע שזה לא תמיד בא בקלות.

גליה, את לא מתחברת לתפילה? לא מבינה את הקטע של זה?

זה הגיוני לגמרי!

יש דרכים להתחבר ולנסות להבין, ואתייחס אליהן בלי נדר בהמשך. אבל האם זה שאת לא מצליחה להתחבר לתפילה, זה אומר שכל שאר הדברים שאת עושה הם לא רלוונטיים יותר? האם זה שאת אולי לא ממש מבינה את הקטע של המצווה ואולי היא אפילו נראית לך קצת טיפשית, האם זה אומר שאת צריכה לשנות את כל אורח החיים שלך? להפסיק לקיים את שאר המצוות?

גם את מחליטה כרגע לא להתפלל, כי זה לא עושה לך את זה, כל שאר המצוות שאת מקיימת ואורח החיים שאת מאמינה בו הוא שלך לגמרי!

ואין סיבה שתעזבי אותו! לכל מצווה ומצווה שאת עושה יש משמעות אדירה. וזה שמשהו אחד נראה מוזר או פחות הגיוני, לא אומר שאין טעם לכל השאר.

ה' רוצה אותך בכל מצב! בכל סיטואציה. גם במקומות הכי נמוכים וגם במקומות הכי גבוהים.

עכשיו, מה עושים מפה? האם עוזבים את התפילה לגמרי? זורקים אותה מכל המדרגות?

אני חושבת, שכדאי לך לנסות לטעום את הטעם של התפילה.

לנסות ולהבין מה המשמעות שלה. מה הסיבה שיש תפילה, מה היא עושה לנו, איך היא פועלת עלינו (והיא פועלת גם אם אנחנו לא מרגישים בכך!).

למשל, מה העניין של הסידור, למה בכלל יש מחיצה? אני חושבת שאם תבררי את השאלות האלה, יתגלה לך עולם עצום. זה לא אומר שברגע שתלמדי את הדברים, פתאום התפילה הכי תשמח אותך בעולם. אבל אני כן חושבת שזה יכול לעזור. ואני חושבת גם שעם עבודה משמעותית, החוויה שלך מהתפילה יכולה להשתנות.

אני מצרפת לך קישור לתשובה בנושא שנמצאת באתר שלנו. היא יכולה לתת לך כמה כיוונים ומשמעויות לגביי התפילה:

https://www.makshivim.org.il/answer?id=950436

אני אוסיף ואומר גם, שדוקא התפילה, היא אחת המצוות שהכי החזיקה בעמ"י בכל הדורות.

דוקא בארצות בהן אנשים לא למדו קרוא וכתוב, לא יכלו ללמוד יותר מדי והיו גם מצוות רבות שהם בכלל לא ידעו על קיומם, דוקא שם, התפילה תמיד נשארה. התפילה במהלך כל השנים ביטאה חיבור פנימי ועמוק של כל אחד עם עצמו, ושל כל אחד עם ריבונו של עולם.

נקודה אחרונה:

לקיום המצוות יש משמעות עצומה, גם אם איננו מבינים כל מצוה ומצוה.

אני חושבת שאם ננסה להבין את השורש של קיום המצוות באופן טיפה יותר כללי ועמוק, יכול להיות שזה יעזור לקיים מצוה גם אם לא מבינים את העניין שלה באופן ספציפי.

אני אתן לך דוגמא.

קיבלת פעם טיפול רפואי? יש כל מיני הוראות שהרופאים נותנים.

לקחת את התרופה הזאת והזאת כך וכך פעמים ביום, לפני אוכל, אחרי אוכל, במינון כזה, במינון אחר.

לפעמים יש טיפולים שדורשים תרגילים מסוימים, ימי מנוחה מסוימים, ועוד כל מיני הוראות.

האם את כל ההוראות אנחנו מבינים? כל ההוראות נראות לנו סבבה? כולן נחמדות? באופן אישי אני אגיד, שממש לא. מלא פעמים זה נראה לי מוזר.

לפעמים צריך לקחת איזה תרופה מגעילה ואני מוציאה המון כוחות נפש כדי לקחת אותה.

לפעמים צריך לשכב מתחת לכל מיני מכשירים ולהזיז את הראש לאן שהרופא אומר.

תחשבי על זה. תכלס? זה הזוי לגמרי. למה אנחנו עושים את הדברים המוזרים האלו? גם אם הם לפעמים מציקים, כואבים או מגעילים?

התשובה היא שאנחנו סומכים על הרופא ומאמינים שהוא יודע מה הוא אומר לנו.

שהוא מבין בגוף שלנו כנראה יותר מאיתנו, ולא נותר לנו אלא לסמוך עליו. תכלס? יכול להיות שהוא מכניס לנו רעלים לגוף!

אבל אנחנו סומכים עליו.

בשורש הקיום של המצוות, עוד לפני שאנחנו מתחברים למצוה כזו או אחרת, מבינים אותה, מרגישים שהיא משמחת אותנו, עוד לפני היחס הספציפי למצוה מסויימת, יש לנו הסתכלות גדולה ומבט כללי על כל המצוות כולן: אנחנו סומכים על הקב"ה! אנחנו אוהבים אותו ומאמינים בו.

הוא ברא את העולם, הוא באמת יודע מה הכי טוב לנו, הוא ברא אותנו.

על הרופא שלא ברא אותנו אלא פשוט למד קצת, אנחנו סומכים, ועל מי שברא אותנו, אנחנו לא? אנחנו עושים רק אם אנחנו מתחברים?

תחשבי מה היה קורה אם מכל ההוראות של הרופא היינו עושים רק מה שנראה לנו!

ויש עוד הרבה הרבה להרחיב בנושא...

לסיום אני אגיד, שנגעתי פה ממש בכמה טיפות, שאני מקווה שנתנו לך מחשבה ואולי כן עוררו את הרצון לנסות להבין קצת יותר על התפילה ומתוך כך להתחבר אליה קצת יותר.

אני מציעה לך דבר כזה – לנסות ולהעמיק מעבר לדברים שכתבתי פה.

ואיך לעשות את זה? ב-2 כיוונים:

א. לשאול ולשתף מישהו/מישהי שאת מעריכה. מישהו אולי גדול יותר, שראה דבר או שניים בחיים ויוכל לסייע לך ולעשות לך סדר, לתת כמה עצות, על סמך ההיכרות שלו איתך. אני מאמינה שזה יכול מאוד לעזור לך לדייק את עצמך ולמצוא את התשובות שאת מחפשת!

ב. הדבר השני הוא ללמוד. ללמוד על הנושא הזה של התפילה, ואולי בכלל, על כל המהות של המצוות.

למה אנחנו מקיימים אותם, ומה עושים כשקשה לנו איתן.

מצרפת לך המלצה על מספר ספרים:

תפילה – פרקי לימוד לנוער הרב יוסף צבי רימון

לפרוש כנפיים הרב יובל פרוינד

עיין ערך יהדות – הרב לונדין

סוד התפילה הרב פיירמן

יקרה, מוזמנת בשמחה לפנות אלינו תמיד!

בהצלחה רבה.

נעמה

(7)