מה היהדות אומרת לנו על חייזרים?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/08/20 09:29 יד באב התשפ

שאלה

אם יש חייזרים חכמים בפלנטה מסוימת, אני משער שאלוהים מנהיג אותם כפי שהוא מנהיג את המין האנושי פה בכדור הארץ:

א) עם נבחר של חייזרים קיבל עליו את התורה, ורצון האלוהים הוא שכל החייזרים באותה פלנטה יתקרבו לתורה.

דבר זה נראה לי מחויב המציאות, משום שהתורה היא האמת האלוהית, וקשה לתאר שיש לאלוהים אמת שונה לכל פלנטה.

יחד עם זאת ייתכנו הבדלים חיצוניים: שפת התורה לא תהיה בהכרח עברית, לא יהיו מצוות שתלויות בארץ, ודיני הכשרות יהיו שונים כי בעלי החיים שונים.

ב) שאר החייזרים החכמים בפלנטה קיבלו את מצוות בני נוח.

שוב – דבר זה נראה לי מחויב המציאות משום שמדובר באמת האלוהית.

ג) החייזרים החכמים נבראו בצלם אלוהים ולכן הם די דומים לבני אדם. כי מדוע שאלוהים יברא אותם בתבנית שונה?

האם השערות אלו הגיוניות?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הנחה אחת שלך מאוד בעייתית. אתה כותב: "החייזרים החכמים נבראו בצלם אלוהים ולכן הם די דומים לבני אדם". בדברים הללו משתמע שלהבנתך יש לאלוקים צלם ודמות חומרית. מחשבה כזאת היא בניגוד לי"ג העקרים של הרמב"ם.

לכל הדעות, 'צלם אלוקים' מתייחס לכישרונות רוחניים של האדם ולא למראה החומרי שלו.

באשר לקיומם של יצורים נבונים מחוץ לכדור הארץ, הרמב"ם כותב שיש ביקום יצורים חכמים ורוחניים יותר מהאדם. הוא מסביר שעבודת ד' שלהם היא על פי מדרגתם הרוחנית.

שאר ההשערות שלך, נתונות בספק גדול. אתה מדמה את המציאות החייזרית באופן מאוד קרוב למציאות האנושית. אבל אולי היצורים האחרים הם בכלל ללא גוף: אולי אלו נשמות שמתקיימות באופן מאוד שונה מאתנו?

ואם יש להם גוף - אולי הוא בזיקה לגמרי שונה כלפי החומר - אולי הם מן 'צמחים' עם אינטליגנציה, או צבירי חיידקים שמסוגלים לחשוב ולרצות?

באותה מידה - הדרך שבורא עולם מנהיג ומכוון אותם: אולי שם כולם מבינים את העניין האלוקי ולכן כולם במדרגת "סגולה" אין כאלה שהם 'פחות'? אולי הם בכלל במדרגת התפתחות שכלית מוסרית הרבה יותר מאתנו - הם שם כמו שאצלנו יהיה בעולם הבא?