מדוע חלק מהברכות נאמרות בלחש וחלקן צריכות להאמר בקול?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 20/06/21 00:56 י בתמוז התשפא

שאלה

שלום רב,

קראתי כאן כי ברכות על המזון והשתיה יש לומר בקול כך שהמברך ישמע אותן אחרת אין לברכן.

לעיתים אני מצוי בחברה שברכות כאלו לא מקובלות בה ואני כאחד שניצוץ היהדות חזר לדלוק בו ולא נחשב אדם דתי מעדיף להמנע מהסברים ופולמוסים, אך מרגיש צורך לברך ולהודות לשם יתברך.

מצד שני, בתפילות אחרות כגון תפילת 18 ועוד אנחנו מברכים במחשבותינו "בלב".

מכאן שאלתי- מדוע חלק מהברכות נפסק בדומיה תקין וחלק מהברכות בדומיה לא?

תודה

תשובה

לשואל שלום, ברוך תהיה על ההתקרבות וההתקדמות בעבודת ה'. שתזכה לראות בנעם ה' ולבקר בהיכלו.

כשאנחנו מברכים עלינו להוציא מהפה את השבח לבורא. המדד המינימלי שמגדיר הוצאת מילים מהפה הוא "להשמיע לאוזנו", קרי: שאתה תשמע, אפילו בשקט, מה שהוצאת מהפה.

לכן גם כשאתה בקרבת אחרים, יכול אתה לברך בשקט שאתה היחיד ששומע את הברכה וזה בסדר.

(מקור: רמב"ם הלכות ברכות פרק א הלכה ז | שולחן ערוך אורח חיים סימן רו סעיף ג)