מדוע הקב"ה לא שם אותנו מיד בעולם הבא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/11/20 15:15 יז בחשון התשפא

שאלה

שלום הרב!

בזמן האחרון קראתי שהק"בה ברא את העולם בשבילנו, בשביל שנקבל את השכר, ושהעולם הזה נברא כדי שנהנה ונתענג מזיו שכינתו של ה'.

מתי נהנים מזיו שכנתו? - בעולם הבא.

אז למה פשוט ה' לא עשה את זה קצר ולעניין, ופשוט היה שם אותנו ישר בעוה"ב?

תודה!

תשובה

בס"ד

שאלה יפה וטובה.

התשובה היא שהעולם הזה נועד לאפשר לאדם בחירה בין טוב ורע. כי רק מה שהאדם בוחר, שייך באמת אליו.

הרמח"ל מברר שאלה זו בתחילת ספרו דרך ד'; פרק ג (במין האנושי \ בחירת האדם):

כבר זכרנו היות האדם אותה הבריה הנבראת לידבק בו ית׳, והיא המוטלת בין השלימות והחסרונות, והיכולת בידו לקנות השלימות. ואולם צריך שיהיה זה בבחירתו ורצונו, כי אילו היה מוכרח במעשיו להיות בוחר עכ״פ בשלימות - לא היה נקרא באמת בעל שלימותו, כי איננו בעליו, כיון שהוכרח מאחר לקנותו, והמקנהו הוא בעל שלימותו, ולא היתה הכונה העליונה מתקיימת. ע״כ הוכרח שיונח הדבר לבחירתו, שתהיה נטיתו שקולה לב׳ הצדדין ולא מוכרחת לא׳ מהם, ויהיה בו כח הבחירה לבחור בדעת ובחפץ באיזה מהם שירצה, והיכולת ג״כ בידו לקנות איזה מהם שירצה. ע״כ נברא האדם ביצ״ט ויצ״ר, והבחירה בידו להטות עצמו לצד שהוא רוצה: