מבחנים וכללים הדרושים כיום כדי להיות רב

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 27/01/21 08:29 יד בשבט התשפא

שאלה

שלום וברכה הבנתי שבשביל להיות רב של עיר או שכונה או יישוב וכדומה צריך לעבור מבחני רבנות למה? אני לא מפקפק או מזלזל ברבנות או במה שהם החליטו כתוב בפרקי אבות: "אַנְטִיגְנוֹס אִישׁ סוֹכוֹ קִבֵּל מִשִּׁמְעוֹן הַצַּדִּיק. הוּא הָיָה אוֹמֵר, אַל תִּהְיוּ כַעֲבָדִים הַמְשַׁמְּשִׁין אֶת הָרַב עַל מְנָת לְקַבֵּל פְּרָס, אֶלָּא הֱווּ כַעֲבָדִים הַמְשַׁמְּשִׁין אֶת הָרַב שֶׁלֹּא עַל מְנָת לְקַבֵּל פְּרָס, וִיהִי מוֹרָא שָׁמַיִם עֲלֵיכֶם" וכמה זמן שלא מבין את הרעיון הזה להיבחן לתפקיד רב מי שרואים שהוא תלמיד חכם גם מבפנים וגם מבחוץ ההתנהגות שלו בסביבה הפרטית שלו ומחוצה לה אותו הדבר והידיעות בתורה נרחבות לא צריך לעבור מבחנים בכלל (הקו מחשבה שלי פה כבוד הרב זה שלהיבחן בשביל לקבל "אסמכה" שאני רב היא קצת לא מתאימה כזה כי יש הרבה רבנים שהם לא רבני עיר או שכונה אבל הם מעבירים עשרות ואפילו מאות שיעורים להרבה אנשים)

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אתה צודק, אם אתה מכיר ת"ח גדול ומפורסם ויודע להשיב אפילו במסכת כלה, אתה יכול לשאול אותו ואין צורך בסמיכה מהרבנות הראשית, אבל הוא צריך סמיכה מרב אחר כדי לדעת שאמנם הוא מעביר מסורת אמיתית, וכך היה בגלות בחו"ל שרבנים קבלו סמיכות מרבנים זקנים ומפורסמים ובכך נהיו רבנים. אמנם כאשר יש מדינה ויש סידור של רבנים ואחריות ואי אפשר שכל אחד יבדוק כל רב, במקרה כזה עושים מבחני רבנות ראשית. אבל אם אתה לא רוצה להיות רב במערכת המדינה, אלא ת"ח גדול ומפורסם אתה יכול ללמוד ש"ס ומפרשיו שו"ע ומפרשיו ולאחר שתשמש ת"ח זקנים ותקבל מהם סמיכה והתר הוראה, תוכל ג"כ להרביץ תורה.

עלה והצלח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ