דת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/11/20 05:14 יח בחשון התשפא

שאלה

שלום הרב, אני חוששת שאח שלי הקטן בן ה11 מחלל שבת כמשעמם לו, אני עדיין לא בטוחה לגמרי אבל מצאתי את הפלאפון שלו מתחת לשמיכה בשבת דלוק ואני לא יודעת איך להגיד או לגשת ולדבר על זה איתו או עם ההורים שלי. אני קצת אתן רקע על אח שלי, לפניי כמה שנים עברנו דירה מהישוב שלנו לעיר וזה ממש השפיע עליו והוא פחות חברותי מפעם ופחות יוצא מהבית, זה החמיר עוד יותר בתקופת הקורונה והוא גם ממש השמין ופשוט הוא אומר שהוא לא יודע להגיד מה יש לו אבל הוא נראה ממש מדוכא ואין לי מושג איך לעזור לו, אני נמצאת כרגע בשירות לאומי ורק בסוף שבוע אני מגיעה ויכולה להיות איתו אבל אני יודעת שכשאני לא בבית הוא בקושי יוצא מהחדר ובקושי עושה משהו חוץ מלהיות במחשב, אז בקיצור יש לי 2 דברים שאני קצת לא יודעת מה לעשות, הראשון זה העניין עם הפלאפון בשבת והשני זה העניין שהוא בדיכאון )אני פשוט חושבת שזה קשור אחד לשני(.

אשמח לתשובה,

תודה:)

תשובה

בס"ד

שלום רב,

את בחורה רגישה וחכמה - כל הכבוד!

את צודקת אודות אחיך הצעיר - נראה שהוא בדיכאון.

על כך את יכולה לדבר עם ההורים שלך כדי שיעודדו אותו לצאת מהבית, להיות עם חברים, לעשות דברים מעניינים.

אולי הוא כבר שקוע בדיכאון שצריך עזרה מקצועית כדי לצאת ממנו - לשם כך חייבים שותפות של ההורים, לכן על כל הדברים הללו את חייבת לדבר עם ההורים שלכם.

את יכולה לנסות בעצמך לעזור לאחיך הצעיר בכך שתדברי אתו כדי לעודד ולשמח אותו. אפשר אפילו כשאת בשרות הלאומי, לשוחח בטלפון.

ההתנהגות שלו בשבת היא תוצאה של הדיכאון. הוא רגיל להעביר את הזמן במסך המחשב אז בשבת הוא משתמש בנייד. תשתדלו למלא את החיים שלו בתכן מעניין ולגרום לו להיות שמח, כדי שהוא לא יצטרך את המסך כל היום בימי חול. ממילא הוא יסתלק מהמסך גם בשבת.

כשאת נמצאת בשבת תנסי להרחיק אותו מהשעמום. תציעי לו לשחק אתו, לטייל אתו. תנסי לגרום לו לפגוש חברים. זו דרך חיובית ובריאה להרחיק אותו מהנייד.

בהצלחה!