לשון הרע

חדשות כיפה הרב דוד לוי 28/10/20 00:49 י בחשון התשפא

שאלה

ברמבם הלכות געות פרק ז, הלכה ב, כתוב שלשון הרע קאי אפילו על אמת וכו.. ומשמע אף שלא גורם צער לאותו פלוני שמדבר עליו וככה כתוב בבאר מים חיים (הלכות לשון הרע כלל ג הלכה ו, סק ז). והרמבם שם בהלכה ה, כתוב שדיבורו צריך שיסיק לאותו פלוני וככה כתוב בבאר מים חיים כלל ב הלכה ו סק יד. איך מיושב? כדי שיהיה נחשב לשון הרע בעינן שום נזק (אפילו צער בעלמא) או לא?

תשובה

שלום לך,

מהגדרת לשון הרע לא צריך שיגרם לאדם שום היזק וכך מוגדר ברמבם בהלכה ב. ובהלכה ו הוא מוסיף לאיסור לשון הרע גם המספר דברים על חברו שגורמים להזיקו.

אין זה תנאי הכרחי בלשון הרע אלא תוספת של מצב נוסף בו עובר על איסור לשון הרע.

בחפץ חיים מפורש שגם אם לא הזיק כלל, זה עדיין לשון הרע. בבאר מים חיים הוא מסביר שגם אם לא הגיע לאדם שום היזק, עדיין זה אסור ועדין האדם האומר מושפע מכך לרעה

בברכה דוד לוי