לקחת גזילה בדרך לא מוסרית

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 12/12/21 21:23 ח בטבת התשפב

שאלה

ראובן גזל כסף משמעון בדרכי רמיה.

לשמעון יש הזדמנות להחזיר לעצמו חזרה את הכסף מראובן אך לא בדרך ישרה.

האם לפי ההלכה רשאי שמעון לפעול להחזרת הגזלה גם אם הדרך אינה ישרה ביותר?

תשובה

לשואל שלום,

במסכת בבא קמא מובאת מחלוקת בעניין אם אדם יכול לבצע את פסק הדין לעצמו או שמוטלת עליו חובה לעבור דרך בית הדין.

הרמב"ם פסק בלשון כללית: "יש לאדם לעשות דין לעצמו אם יש בידו כח הואיל וכדת וכהלכה הוא עושה אינו חייב לטרוח ולבוא לבית דין" (סנהדרין ב יב)

אך השו"ע הגדיר את המצב המותר באופן הבא: "יכול אדם לעשות דין לעצמו אם רואה שלו ביד אחר שגזלו, יכול לקחתו מידו" (חו"מ סימן ד).

והרמ"א הוסיף לבאר על פי המרדכי שזה דווקא כשלוקח את הדבר הנגזל בעצמו, אך אם התחייב לשלם, אין לקחת ממנו חפץ אחר שלא דרך בית הדין.

ועוד נקודה חשובה: אם לנגזל אין ראיות שיכול להוציא את הממון מחבירו בדין, לכל הדעות אסור לו לקחת את הדין לידיו (רא"ש בבא קמא כז: (פרק ג סימן ג))

לסיכום: במקרה שתיארת נראה שאסור לפעול בדרך כזאת ויש לגשת לבית הדין הרבני.

ברכה והצלחה.