לפי מה האדם נמדד אצל הקב״ה?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/07/22 08:05 ד בתמוז התשפב

שאלה

שלום,

לפי מה האדם נמדד אצל אלוקים?

האם לפי חוכמתו? עושרו? חריצותו? עבודתו הקשה? הקושי בעבודת השם?

יש אנשים יותר מצליחים בחיים מאחרים, אבל גם כי הם נולדו עם כישורונות כאלו ואחרים? למה הם קבלו כישורונות ואחרים לא? האם הכשרון זה מתנה מהשם שמתארת את. אהבת השם לאותו אדם?

תשובה

שלום וברכה

הלוואי וידענו.

אלא שריבונו של עולם לא לימד אותנו במפורש מהם כלי המדידה שלו את בני האדם.

וגדולי ישראל שיערו את הדרך הזו.

והדברים הבסיסיים ביותר הם דברי חז"ל במסכת אבות:

" בֶּן הֵא הֵא אוֹמֵר, לְפוּם צַעֲרָא אַגְרָא".

שהתפרשו בדרך כלל כך: ריבונו של עולם בוחן את האדם לאור מאמציו, רצונו, נכונותו, הירתמותו וכדו'.

לא לאור ההישגים המוחלטים, כי אם היחסיים.

לכשרונות שלו, לכוחות שלנו, לסביבה בה הוא נולד וכדו'.

והסיפור החסידי הטוב ביותר המביע את זה הוא הדברים המיוחדים לר' זושא:

"הקב"ה לא ישפוט את זושא למה הוא לא היה אברהם אבינו. הקב"ה ישפוט את זושא לאור השאלה למה הוא לא היה זושא".

כל טוב